Velika promena! Ukidaju se papirni recepti u Srbiji - važiće samo elektronski!

Izvor: BKTV News, 13.Maj.2018, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika promena! Ukidaju se papirni recepti u Srbiji - važiće samo elektronski!

Na elektronski recept, koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u celoj Srbiji, propisano je više od 1,3 miliona terapija, a u Ministarstvu zdravlja kažu da će se papirni recepti postepeno povlačiti iz opticaja do kraja godine i da će od 2019. sva terapija ići na e-recept.

Kako navode "Večernje novosti", elektronski recepti su u opticaju od oktobra prošle godine, kada je prvo uveden u 10 beogradskih domova zdravlja, a od 31. marta i u celoj Vojvodini.

Oko >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << funkcionisanja novog načina izdavanja lekova, međutim, kod pacijenata postoji mnogo nedoumica, navode "Novosti" u izdanju od nedelje.

Ministarstvo zdravlja i apotekarske ustanove svakodnevno dobijaju veliki broj zahteva pacijenata za tumačenje režima e-recepata koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u čitavoj Srbiji.

"Do kraja aprila, za period od dva do šest meseci lečenja, propisane su 1.322.682 terapije, i to na 18.981.007 e-recepata", objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Sa e-receptom sada je, prema podacima Ministarstva zdravlja, "pokriveno" 65-70 odsto domova zdravlja i apoteka u Srbiji, odnosno ukupno 96 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite Srbije. Do kraja juna bi na naovi način propisivanja i izdavanja terapije trebalo da pređu i svi ostali.

"Papirni recepti postepeno će se povlačiti iz opticaja do kraja godine i od sledeće će sva terapija ići na e-recept", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Ukidaju se papirni recepti, važiće samo elektronski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2018

Na elektronski recept, koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u celoj Srbiji, propisano je više od 1,3 miliona terapija, a u Ministarstvu zdravlja kažu da će se papirni recepti postepeno povlačiti iz opticaja do kraja godine i da će od 2019. sva terapija ići na e-recept, pišu "Novosti"...Elektronski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.