Velika opasnost preti! Ako pečete paprike ili pravite ajvar, platićete 5.000 dinara!

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika opasnost preti! Ako pečete paprike ili pravite ajvar, platićete 5.000 dinara!

Sezona pečenja paprika uveliko je počela, miris se širi zgradama i parkovima, ali bi Beograđani morali da pripaze gde i kako raspaljuju vatru za zimnicu jer im preti kazna od 5.000 dinara.

Istina, žitelji prestonice još uvek nisu spalili krov zgrade kao Borani niti se zbog zimske poslastice suočavaju sa zatvorskom kaznom kao sunarodnici iz Kanade, ali u Beograđanima ništa ne probudi toliko hrabrosti, snalažljivosti i kreativnosti kao kada treba da se obrne paprika. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

FOTO: Flickr/Ilustracija

Mnogi od njih crvene šilje peku u rernama i na električnim roštiljima, ali ajvar nije jeftin sport, naročito ako se pravi naveliko. Da bi smanjili račune za struju još nabrekle od toplih dana i upotrebe klime, jedan deo se odlučuje na roštiljanje na otvorenom. I kunu se da je ukus bolji kada se paprika ispeče na drva.

U skoro svakom manjem parku mogu se naći ti komšijski štekovi gde susedi naizmenično ili udruženim snagama pripremaju povrće na plotnama koje su odnekle doneli ili ih sami napravili. Tako paprike umeju da zacvrče i na vrhu stare čelične felne, sa gvozdenog bureta iz koga se diže odžak u kućnoj proizvodnji, sa kolica iz supermarketa, pa čak i sa prepravljenog bojlera kome su dodate metalne noge. Najveća opasnost svakako preti od vatre na samoj zemlji koja se ne ugasi se pravilno, te se komšijskoj žurki u nekom trenutku pridruže i vatrogasci.

A ako iza sebe ostave nered, ajvar će im biti skuplji za 5.000 dinara, koliko iznosi kazna za taj komunalni prekršaj.

FOTO: BKTVNews/Ilustracija

"Komunalnoj policiji je od početka ove godine upućeno 10 prijava koje se odnose na pečenje parika na terasi ili na javnoj površini. Komunalna policija postupa i po Odluci o održavanju čistoće, po kojoj će za svako pravljenje nečistoće na javnim površinama uslediti kazna od 5.000 dinara", rekli su nam iz Komunalne policije.

Kako su naveli, ako Beograđane zateknu kako na improvizovanoj i neadekvatnoj peći na privatnom otvorenom posedu peku papriku, na licu mesta će napraviti zapisnik i proslediti ga komunalnoj inspekciji nadležne opštine koja će odlučiti o daljoj sudbini kuvara.

Dimi se na Čukarici, Novom Beogradu...

Zarad ajvara najčešće se dime Čukarica, Novi Beograd, Zemun, Rakovica i Palilula, no čak i u samom centru grada miris pečenog povrća nas podseti da je leto uveliko prošlo.

Može na Adi i Košutnjaku

Dobra alternativa su Ada Ciganlija i Košutnjak. Ako uranite, stići ćete na vreme da ugrabite neki od postojećih zidanih roštilja - em je sigurno, em napolju cela porodica može da uživa.

Srbi u inostranstvu takođe imaju ovaj problem. Naime, bračni par Rosić godinama živi u Kanadi, ali se nijedne godine nisu odrekli ečenja parike i spremanja zimnice na starinski način. Upravo su zbog pečenih paprika Aleksići završili pred kanadskim sudom.

Goran Rosić, Srbin protiv koga se vodi parnica pred sudom u Kanadi zato što je pekao papriku, rekao je za BKTVNews da neće platiti globu od 50.000 dolara i bez obzira na ishod spora uložiće žalbu jer smatra da mu je naneta velika nepravda.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.