Valjevski stočari šire stada ovaca, a imaju recept i za najbolje pečenje

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevski stočari šire stada ovaca, a imaju recept i za najbolje pečenje

U valjevskom kraju ovčarska proizvodnja je u usponu i već dve decenije organizuju se takmičarske izložbe ovaca i jagnjadi. Manifestacija u Pričeviću kod Valjeva osim što podstiče mlade stočare da šire stada, od pre tri godine privlači brojne gurmane na festival jagnjećeg pečenja.
Jagnjeće pečenje specijalitet je valjevskog kraja, naročito Pričevića. Festival se organizuje treći put, a majstori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji se nadmeću u pripremanju jagnjetine vrlo su iskusni.

"Za dobro pečenje važan je kvalitet jagnjeta, koliko je posoljeno jagnje, kako je pečeno, to je sve, sve je bitno. Dobro, sada ima puno tajni, ali to ne možemo otkrivati", kaže Zoran Bošković iz Pričevića.
Ovčarska proizvodnja na području Valjeva je u usponu poslednje dve decenije. Uzgajivači su zadovoljni državnim subvencijama od 7.000 dinara po ovci i 2.000 po jagnjetu.
"Stvarno ima račun i preporučio bih mladim ljudima da se vrate na selo i ko ima mogućnosti da se bavi ovčarstvom. Verujte mi, to nije priča, ja imam 149 grla", ističe Kosta Andrić iz Dragodola, šampion izložbe ovaca.
Stručnjaci stočarsku proizvodnju vide kao veliku izvoznu šansu za Srbiju.
"Ukoliko celokupnu ratarsku proizvodnju ne transformišemo kroz kilogram mesa, kroz kilogram mleka, kroz jaja, kroz sve ostalo, vunu – loše nam se piše kada izvozimo sirovine kao što je kukuruz, pšenica i sve ostalo, a ne finalne proizvode kao što su juneći, jagnjeći trupovi i sve ostalo što danas probirljivo svetsko tržište traži", objašnjava prof. dr Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Iako je Srbija agrarna zemlja trend opadanja stočnog fonda nedavno je prekinut, pa se tako i u ovčarstvu beleži rast broja grla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.