VUČIĆ I CENZURA: Niko ne sme da promoviše knjigu smenjenog urednika Novosti

Izvor: Kurir, 10.Nov.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ I CENZURA: Niko ne sme da promoviše knjigu smenjenog urednika Novosti

NIŠ - Pošto je niška Biblioteka zabranila da knjiga novinara Novosti Srđana Škora "Vučić i cenzura" bude predstavljena u njihovoj zgradi, svoja vrata je zatvorio i tamošnji Centar za kreativno delovanje Deli, koji je saopštio da se promocija knjige ne uklapa u njihov program.

Podsetimo, reč je o promociji zbirke kolumni novinara Srđana Škora, dugogodišnjeg urednika, a svojevremeno i šefa deska "Večernjih novosti", koji je s tog mesta smenjen samo nekoliko dana pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je 27. aprila 2014. godine u Jutarnjem programu RTS kritikovao sastav vlade Aleksandra Vučića, koju je srpski parlament nešto kasnije tog istog dana i izglasao.

On je tom prilikom, komentarišući sastav buduće vlade, rekao da misli da "to nije to što se od Srbije očekivalo u ovom trenutku" i dodao da mu se čini da ljudi, koji treba da zauzmu ministarska mesta, nisu kadri za taj posao. Nakon toga Srpska napredna stranka oštro je reagovala saopštenjima u kojima je kritikovala Javni servis.

POGLEDAJTE KOJIM REČIMA SE I KAKO NOVINAR SRĐAN ŠKORO ZAMERIO PREMIJERU

Nekoliko dana posle ovih reči izrečenih na Javnom servisu, Škoro odjedanput nije više bio adekvatno rešenje za uređivački vrh Novosti, a tim povodom je za Novi magazin rekao da je obaveštenje o smeni dobio, ali da za smenu nema obrazloženja: "Mi imamo takav kolektivni ugovor da mogu bez obrazloženja da vas smenjuju i postavljaju. Rekli su mi da idem na drugo radno mesto i da ću tamo možda postizati bolje rezultate od ovih koje sam postizao. Možete i sami da nagađate šta je uzrok svega ovoga“.

On je dodao i da niko nije izgovorio da je njegovo gostovanje na RTS dovelo do smene, ali je svima više nego jasno da je to posredi. "To više nije koincidencija... Znamo svi šta je pozadina a sad ko je, zašto i kako, možemo samo da nagađamo“ .

On je tada dodao i da je smena rezultat i posledica nečega da s jedno priča a drugo dešava u praksi: "Juče smo imali saopštenje premijera gde je rekao da je svaka kritika dobrodošla a onda praktično istog dana moju smenu od ljudi koje su oni doveli.“

Evo kako je NUNS tada reagovao: Pritisak na medije

U saopštenju NUNS se navodi da je, bez obzira na obrazloženje, indikativno da se direktor i glavni urednik „Novosti“ odlučio na smenu nakon Škorovog gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a u kojem je govorio o sastavu nove Vlade Srbije.

"NUNS smatra da je smena Srđana Škora posledica pritiska na medije kojim se otvoreno poručuje novinarima da mogu da se suoče sa sankcijama zbog kritike vlasti. Ovakvi postupci produbljuju autocenzuru i predstavljaju atak na slobodu izražavanja", ističe novinarsko udruženje. NUNS podseća da je posle gostovanja Srđana Škora u programu RTS Srpska napredna stranka izdala saopštenje u kojem je optužila Javni servis da svojim programom unižava ugled nove Vlade i Aleksandra Vučića.

Evo kako je UNS tada reagovao: Klasičan vid pritiska

UNS je naveo da se gostovanje smenjenog Škora na RTS povezuje sa saopštenjem Srpske napredne stranke u kojem se tvrdi da RTS svakodnevni poligon za prljave napade na predsednika SNS Aleksandra Vučića. "UNS je na to saopštenje reagovao istog dana, 27. aprila, smatrajući da takva optužba, bez navođenja bilo kog primera navodne prljave kampanje, predstavlja klasičan vid pritiska na RTS i slobodu medija u Srbiji, kao i zastrašivanja novinara", navodi se u saopštenju UNS.

Istim povodom oglasio se tada i direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije Novosti Ratko Dmitrović rekavši da smena Škora s mesta šefa deska nema veze s njegovim gostovanjem na RTS i da se sa većim delom onoga što je Škoro rekao slaže: "Već nekoliko puta smo poslednjih meseci razgovarali na temu kako vodi desk. I javno i u četiri oka. Nisam Škora zatekao na mestu šefa deska, ja sam ga postavio, ali nisam bio zadovoljan na koji način vodi desk."

Dmitrović je u saopštenju naveo da Škoro nije pružio ono što je od njega očekivao i da je to bila "lična procena i kod imenovanja i kod razrešenja". Dmitrović je naveo da je jedina njegova zamerka povodom Škorovog gostovanja na RTS-u je što se to govorio nekoliko sati uoči formiranja Vlade. "Tajming nije bio idealan", naveo je tada Dmitrović.

Inače, Škorova knjiga trebalo je da bude predstavljena Nišlijama 13. novembra u Narodnoj biblioteci, ali je direktorka Biblioteke Sonja Šuković otkazala promociju uz obrazloženje da "ne želi knjige sa političkom konotacijom" i da "mora da misli i na zaposlene".

(Južne vesti/Agencije/EPK)

Autor: Foto: Printscreen

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

„Vučić i cenzura“ na Trgu kralja Milana

Izvor: juGmedia, 10.Nov.2015

NIŠ – Nakon što su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i „Deli centar“ odbili da dozvole promociju u svom prostoru organizator ovog događaja portal „Južne vesti“ odlučio je da knjiga „Vučić i cenzura“ Srđana Škora bude predstavljena Nišlijama u subotu 14. novembra u podne na...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.