[VIDEO] Otvoren prvi srpski Spacehub; Pokretač projekta Marko Pajović: Želimo da izgradimo svemirski ekosistem u Srbiji

Izvor: TangoSix.rs, 15.Apr.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[VIDEO] Otvoren prvi srpski Spacehub; Pokretač projekta Marko Pajović: Želimo da izgradimo svemirski ekosistem u Srbiji

Fondacija Serbian Case for Space (SCS) obeležila je u petak sa početkom u 18 časova otvaranje prvog srpskog Spacehuba u prostorijama Inovacione laboratorije Eureka, koja će biti mesto okupljanja stručnjaka iz oblasti kosmičkih nauka.
Događaju otvaranja prisustvovala je i ekipa Tango Sixa, koja je zajedno sa posetiocima imala priliku da pored uvodnog predstavljanja novog projekta Fondacije SCS, čuje i predavanja dvojice stručnjaka iz oblasti kosmičkih nauka o sveobuhvatnim >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << svemirskim istraživanjima, kao i o njegovoj potencijalnoj kolonizaciji usred izumiranja života na Zemlji.
Prisutnima se najpre obratio suosnivač SCS-a Marko Pajović, koji je istakao da su osnovni ciljevi Spacehuba, kao projekta te Fondacije, da pomogne kreirenje komercijalnih usluga pomoću svemirskih tehnologija, podstakne formiranje privatne svemirske industrije u zemlji i spoji različite sektore radi transfera tehnologija iz određenih industrija u svemirsku i obratno:
– Način na koji želimo ovo da uradimo sastojaće se iz dve faze. Prvu će činiti niz edukativnih predavanja, sa kojima počinjemo već danas, a koja ćemo organizovati jednom mesečno do jula ove godine. U drugoj fazi fokusiraćemo se na neku vrstu praktične primene u smislu održavanja radionica i seminara, poput organizacije Hakatona, pravljenja spejs aplikacija sa studentima ili onih ambicioznijih poduhvata kao što je stvaranje prototipa prvog srpskog nanosatelita. Krajni cilj  projekta jeste stvaranje svemirskog ekosistema u zemlji. –
Pajović o novom projektu Fondacije Serbian Case for Space / Foto: Luka Matović, Tango Six Nakon uvodnih Pajovićevih reči usledilo je predavanje i naučnog saradnika Astronomske opservatorije u Beogradu dr Milana Stojanovića, koji je govorio na temu dostupnosti nebeskih tela u sunčevom sistemu sa posebnim fokusom na istraživanja svemira koja su dešavala u prošlom veku, a koja i dalje traju:
– Prvo lansiranje veštačkog satelita u zemljinu orbitu Sputnjik 1, desilo se 1957. godine pomoću čuvene rakete R-7. Četiri godine kasnije 12. aprila 1961. godine, Jurij Gagarin poleteo je sa svemirskom letelicom Vostok 1 i time postao prvi čovek u orbiti Zemlje. Drugi let sa ljudskom posadom napravljen oko mesečeve orbite dogodio se 1968. godine kada je Apolo letelica lansirana pomoću rakete „Saturn pet“. Bitno je reći da je Apolo misija ukupno 6 puta uspešno sletela sa ljudima na Mesec, te da nije samo jedan čovek hodao po njegovoj površini, već ukupno 12.
Od važnih događaja za istraživanje svemira treba spomenuti i prvi lender na Marsu, koji je sleteo 1975, a u pitanju je Viking 1. Zatim prva letelica koja je napustila Sunčev sistem Vojadžer 1, i to oko 35 godina posle svog lansiranja 1977. godine. Takođe, tu je i prvi vizuelni teleskop u orbiti oko Zemlje Hiparkos iz 1989, a treba spomenuti i prvi orbiter oko Saturna i uspešno sletanje na njegov satelit Titan. Na kraju, naglasio bih i prvi prikupljeni materijal sa nekog asteroida koji je vraćen na zemlju, prvi orbiter oko komete i prvo sletanje na samu kometu. –
„Razlog okupljanja 12. aprila jeste i da obeležimo datum godišnjice kada se prvi čovek našao u orbiti Zemlje“ / Foto: Luka Matović, Tango Six Ispunjen prostor Eureke / Foto: Luka Matović, Tango Six Drugo i poslednje predavanje održao je naučni savetnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i profesor na Depratmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu dr Milan Ćirković, koji se bavio mogućnostima buduće kolonizacije svemira sa etičkog i ekonomskog aspekta:
– Postoji mnogo razloga za naseljavanje svemira van Zemlje, a prvi je sam nastavak ljudske egzistencije, koji je jedino na taj način osiguran od velikih zemaljskih katastrofa. Drugi, možda još važniji razlog, jeste neka vrsta ekološkog imperativa zato što su resursi vanzemaljskog prostora poželjni ne samo u ekonomskom i industrijskom smislu nego verovatno predstavljaju i jedinu perspektivu za istinsko očuvanje bar nekih delova zemljine biosfere, koja je narušena ogromnom ljudskom populacijom i njenim aktivnostima.
Na kraju, postoji i biotetički ili moralni razlog, a to je da su raznovrsnosti ljudskog iskustva daleko veće u kosmičkom prostoru nego bilo šta što je uporedivo na Zemlji. Sa druge strane, što se naseljavanja svemira tiče, to se može odnositi pre svega na Mesec kao naš prirodni satelit, druge planete i satelite u Sunčevom sistemu, male objekte kao što su asteroidi, komete ili neki veštački habitati, kao i objekte drugih sistema, koji su ipak vrlo udaljeni i stvar su neke daleke budućnosti. –
„Čak i da ne postoje rizici i opasnosti, Zemlja će prestati da bude nastanjiva u konačnom vremenu i to je nešto na šta ne može da se utiče“ / Foto: Luka Matović, Tango Six O tome kako je izgledalo otvaranje prvog srpskog Spacehuba i šta je povodom toga za Tango Six rekao jedan od osnivača Fondacije Serbian Case for Space Marko Prelević, pogledajte na sledećem video-snimku:

 

The post [VIDEO] Otvoren prvi srpski Spacehub; Pokretač projekta Marko Pajović: Želimo da izgradimo svemirski ekosistem u Srbiji appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.