[VIDEO] Iza scene BARS-a 2018: Simulirana bliska borba u vazduhu MiG-ova 29 sa srpsko-ruskim posadama

Izvor: TangoSix.rs, 05.Okt.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[VIDEO] Iza scene BARS-a 2018: Simulirana bliska borba u vazduhu MiG-ova 29 sa srpsko-ruskim posadama

Četvrtog dana zajedničke rusko-srpske vazduhoplovne vežbe “BARS 2018“ koja je zvanično počela u ponedeljak 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma, juče su na vojnom aerodromu Batajnica delu letačkih aktivnosti prisustvovali i predstavnici medija među kojima je bio i Tango Six. To je bio poslednji dan pratktičnog dela vežbe koji je trajao tri dana a ovogodišnji, četvrti po redu BARS završava se danas.
Praktičnom delu vežbe sa letenjem prethodilo je upoznavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << učesnika sa scenarijom i planom izvođenja vežbe što je urađeno prvog dana kada su izvršene i sve neophodne tehničke i stručne pripreme nakon čega se pristupilo izradi planova letenja i formiranju mešovitih posada.
Pogledajte naš video prilog sa jučerašnjeg, poslednjeg letačkog, dana:

 
Pored vojnih vazduhoplovstava dve države na vežbi su bili angažovani i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije koje su učestvovale na uvežbavanjima helikopterskih posada. Rukovodilac vežbe bio je komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić a njegov zamenik pukovnik Konstantin Surikov.
Obraćanje medijima, pukovnik Surikov i brigadni general Bilić / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Isti piloti na obe strane kao na prethodnom BARS-u / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Brigadni general Željko Bilić je govoreći o samoj vežbi rekao da su tokom prethodna četiri dana trajanja vežbe, izvršena uvežbavanje traganja i spasavanja, vežbe kontrole i zaštite vazdušnog prostora, vazdušnog transporta, vazdušnog desanta, evakuacije povređenih i prevoženje u medicinske ustanove. Takođe general je dodao da je juče u vazdušnom prostoru iznad aerodroma Batajnica izvedena vazdušna borba, prost i složen pilotaž a na prostoru poligona Čenta uvežbavana su dejstva po zemaljskim ciljevima.
Po njegovim rečima ova vežba je prema preporuci, zadacima i cilju mešovitog karaktera a u njoj su piloti obe strane međusobno prenosili znanje i iskustva. Takođe, kako je general Bilić naveo, nastoji se da se svake godine u vežbu uključuju novi ljudi a da se sami zadaci u njenoj realizaciji usložnjavaju.
Zamenik rukovodioca vežbe pukovnik Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije Konstantin Surikov rekao je da cilj vežbe nije bila obuka već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka po nameni u mešovitim posadama. On je dodao da su leteli već pripremljeni srpski i ruski piloti, da letno-taktička vežba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i da se uvežbavaju najsloženiji zadaci kao što su vazdušni boj,  traganje i spasavanje i dejstvo po ciljevima na zemlji.
„Idemo sa nadvišavanjem, u gornjoj tački malo produžiš…“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six „…i onda pravo dole, oduzmeš gas, malo ispariraš nogom…“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Pukovnik Surikov naglasio je da je organizacija bila takva da su na njoj učestvovali isti piloti koji su bili u Rusiji prošle godine. On je dodao i da je cilj vežbe bio i uvežbavanje sporazumevanja između posada i ocenio da je vežba do sada proticala uspešno a da su se mešovite posade dobro pokazale u izvršavanju zadataka.
Prisutnima se nakon izvršenog leta obratio i pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade, pilot potpukovnik Dejan Beda koji je istakao da je cilj vežbe bio uvežbavanje mešovitih posada za zadatke kontrole i zaštite vazdušnog prostora čime se razvijala operativna sposobnost naših snaga kao i interoperabilnost.
Potpukovnik Beda rekao je da je u juče prilikom letačkim aktivnosti kolegom izvršen zadatak presretanja cilja koji je ispoljavao neprijateljsku delatnost a napad na njega izvršen je topom. Nakon toga je u zoni pokazana je simulacija vazdušne borbe i napad na pojedinačni cilj u vazdušnom prostoru. Treći deo jučerašnje vežbe bio je napad na zemaljske ciljeve na malim visinama.
Zajedno sa njim leteo je potpukovnik VKS Rusije Oleg Kiljas koji je rekao da je njegov srpski kolega pokazao dobru obučenost i pripemljenost i da je on samo kontrolisao izvršavanje zadataka. Potpukovnik Beda istakao je da mu je bila čast da leti sa pilotom koji dolazi iz centra za razvijanje borbene primene svih ruskih aviona, pa i aviona MiG-29, i koji je dostigao sve mogućnosti koje ovaj avion može da dosegne. Prilika da se leti sa takvim pilotima i nauči nešto od njih je najveća vrednost ove vežbe a njen najveći značaj je međusobna razmena iskustava, dodao je Beda.
Pretpoletni pregled / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Prekrsti se i počni / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Osnovna postavka letenja na BARS-u su mešovite posade / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six „352“ je u četvrtak imao svoj prvi let posle radova / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Kraj prikaza simulirane bitke u vazduhu i pozdrav za publiku na zemlji / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six „Grbavi“ / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Više dvoseda, brže preobuke i obuke. Najvrednija verzija doniranih „Rusa“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Jesenja temperatura, letnja mikro-klima u kokpitu / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Pilot helikoptera major Goran Gajić ocenio je da su iskustva stečena na ovoj vežbi dragocena za pilote obe strane, naročito jer se u zavisnosti gde se vežba izvodi, uče procedure druge strane koje se koriste u vazduhoplovstvu. Njegov ruski kolega potpukovnik Aleksej Lepkin rekao je da su na vežbi stekli nove prijatelje.
890. eskadrila učestvovala je u vežbi sa helikopterima Mi-17 i Gazela / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Vođe parova srpski piloti, Rusi lete pozadi / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Na vežbi su korišćeni vazduhoplovi Vojske Srbije i to lovci MiG-29 i helikopteri Mi-17. Prilikom jučerašnje posete Batajnici videli smo da su toga dana u letačkim aktivnostima učestvovale četiri 29-ke, i to sve avioni koje je Rusija donirala Srbiji. Reč je o oba dvoseda 9.51 i dva jednoseda, po jedan 9.12A i 9.13. Jedan dvosed MiG-29UB (ev. broj 18352) juče je imao prvi let nakon višemesečnih dorada. Iz 890. mešovite helikopterske eskadrile leteli su Mi-17V-5 koji predstavljaju najnovije helikoptere u inventaru RV i PVO.
U velikom hangaru radovi u punom zamahu / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Dosta je za danas… / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
 

The post [VIDEO] Iza scene BARS-a 2018: Simulirana bliska borba u vazduhu MiG-ova 29 sa srpsko-ruskim posadama appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.