Užice dobija statuu Velika Srbija

Izvor: RTS, 25.Maj.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užice dobija statuu "Velika Srbija"

Statua "Velika Srbija", visoka tri metra i izrađena po modelu međuratnog vajara Kraljevine Jugoslavije Đorđa Jovanovića, biće postavljena na kružnom toku u Užicu 1. novembra, na stogodišnjicu oslobođenja tog grada u Prvom svetskom ratu.
Prema rečima zamenika gradonačelnika Nemanje Nešića, reč je o modelu koji je Jovanović izgradio s kraja dvadesetih godina prošlog veka tada nazvanu "Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbija" i simbolizuje antičku boginju koja u levoj ruci drži krunu Karađorđevića, a u desnoj zastavu Kraljevine Jugoslavije.

Nešić ističe da je ideja potekla od generalnog sekretara predsednika Republike Nikole Selakovića.
"Užičani su ponosni na sve svoje znamenite sugrađane, ali nemamo dovoljno kružnih tokova da bi se svih sećali. Zbog toga smo se odlučili da na ulasku u grad postavimo statuu 'Velike Srbije' koja je neutralnija i u ovim složenim vremenima može biti pomirljiva", kaže Nešić.
Dodaje da je u toku izrada projektne dokumentacije kako bi se statua uklopila u prostornu i urbanističku sliku tog dela grada.
Procenjuje se da će statua i radovi koštati 20 miliona dinara, a sredstva će biti obezbeđena iz budžeta grada i kroz donacije.
Jovanovićeva statua "Velika Srbija" nalazila se na zgradi Vlade Kraljevine Srbije i delimično je oštećena tokom Drugog svetskog rata.
Deo biste sačuvan je i postavljen na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu.
Bista "Velika Srbija", visine jednog metra, nalazi se danas u zgradi Predsedništva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Na ideju Selakovića, statua 'Velika Srbija' od tri metra"

Izvor: B92, 25.Maj.2018

Statua “Velika Srbija“, od tri metra, izrađena po modelu vajara Kraljevine Jugoslavije Đorđa Jovanovića, biće postavljena na kružnom toku u Užicu 1. novembra...To će biti učinjeno na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu...Prema rečima zamenika gradonačelnika, Nemanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.