Uspesi đaka Matematičke gimnazije siguran put do prestižnih univerziteta

Izvor: RTS, 14.Maj.2019, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspesi đaka Matematičke gimnazije siguran put do prestižnih univerziteta

Godinama unazad veliki broj maturanata Matematičke gimnazije nastavlja školovanje u inostranstvu. Tako će i ove njih desetak otići na najprestižnije svetske univerzitete. Za razliku od prethodnih godina, neki od njih se i vraćaju po završetku školovanja i svoje znanje nesebično prenose novim generacijama matematičara.
Aleksa je dve nedelje proveo u Americi kako bi odlučio na kom će univerzitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << studirati matematiku. Umesto prvobitno planiranog Harvarda, kaže, upisaće Prinston.

"Zato što mi se čini da je tamo nekako najbolja atmosfera za studiranje matematike i prosto zbog broja matematičara koji se tamo bave matematikom i zbog svih uslova koje čovek tamo ima. I zbog toga što ste tamo nekako u centru svih dešavanja. Jedan od najpoznatijih časopisa – Anali matematike se upravo vodi iz Prinstona. I kad ste tako u jednom centru matematike mislim da imate najveću mogućnost da naučite i napredujete", kaže Aleksa Milojević, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu.
Pavle je odlučio da studira u Srbiji.
"Odlučio sam da upišem Matematički fakultet u Beogradu i Računarski fakultet privatni u Beogradu. Nisam se prijavljivao za inostranstvo, možda pre ili kasnije eventualno neke dodatne studije u inostranstvu", istakao je Pavle Martinović, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu.
I ove godine desetak maturanata Matematičke gimnazije nastavlja školovanje u inostranstvu, potvrđuju u školi, jer uspesi đaka poštuju se i izvan naših granica.
"U svetu su prepoznati ovi rezultati i svi oni sa respektom govore o učenicima Matematičke gimnazije. Međutim, sjajna je stvar kada se neki od njih u jednom trenutku, da li odmah kada završe fakultet ili doktoriraju, da se bar neki od njih, a sve više ima takvih primera, vrate u Srbiju da pomognu razvoju naše nauke i našeg čitavog sistema ovde", smatra Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu.
A pre odlaska i ova generacija okušaće se na domaćem izbornom takmičenju, pa na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Londonu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.