Uskoro izvodi u nekim poštama, od septembra i pasoši

Izvor: Blic, 26.Maj.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro izvodi u nekim poštama, od septembra i pasoši

Pošta sprovodi proces automatizacije matičnih knjiga u gradovima i opštinama koji će omogućiti da građani izvode mogu da podižu bez obzira na mesto rođenja. To je jedna od odredaba novog Zakona o matičnim knjigama koji je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Cilj "Pošta Srbije" je da mrežom sa 1.500 pošta u naredne dve godine pokrije sve lokalne samouprave u Srbiji - 173 opštine i 23 grada. Izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umrlih podižu se u opštinskim i gradskim upravama.

"Za početak u pilot-projektu definisane su četiri lokacije - Glavna pošta, pošta na Banovom Brdu, pošta u Vasinoj ulici i u Zemunu", kazao je Goran Ćirić, generalni direktor JP "Pošte Srbije".

Pilot-projekat za matične knjige obuhvatio je Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Leskovac, a interesuju se i drugi gradovi.

"Izlazimo iz druge faze projekta: kompletan računarski sistem sa potrebnim kapacitetima je instaliran., podignuta je baza podataka, napravljene veze, podeljeni sertifikati matičarima u pomenutim gradovima i u ovom trenutku su finalna testiranja", dodao je Ćirić.

I građani Kosova moći će na šalterima "Pošta Srbije" u svojim mestima da uzimaju biometrijska dokumenta.

Takođe po uspostavljanju sistema moći će da se rade i drugi "masovni poslovi" - izdavanje vozačkih dozvola ili registarskih tablica, ukoliko nadležna ministarstva iskažu interesovanje i ukoliko se donesu potrebni propisi.

Odgovarajući na pitanje da li je konsultovan poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, Čirić je kazao da je "to posao nadležnih ministarstava", a Pošte su dužne da obezbede sigurnost telekomunikacione mreže, informatičko obezbeđenje i bezbednost javnih kriptografskih "ključeva' koji omogućuje bezbednu elektronsku komunikaciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.