Uređeni putevi oživeli Staru planinu

Izvor: RTS, 25.Dec.2018, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređeni putevi oživeli Staru planinu

Na Staroj Planini čine sve da privuku što više skijaša, pa i one sa plićim džepom. Od prošle zime izgrađeni su putevi i uređeni smeštajni kapaciteti. Planinska lepotica na svojim obroncima čuva biljne i životinjske vrste koje samo tu žive.
Skijalište Stara Planina ima velike razvojne mogućnosti. Do prošle godine bio je problematičan put koji nije bio uslovan. Velikim naporom lokalnih samopuprava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i JP Preduzeća Stara Planina obnovljena su dva putna pravca prema vrhu, jedan od Svrljiga koji vodi do Kalne i drugi od Knjaževca, takođe do Kalne. To svakako privlači i tuiriste ali i strane investitore koji žele da ulažu u ovaj ski centar.

"Tu su i projektni zadaci vezani za sportsku halu, za sportske sadržaje koji treba da budu gotovi sledeće godine, to su teniski tereni pa multifunkcionalna hala,a tu su i aktivnosti na izgrdanji ski bifea na gonodoli", rekla je Biljana Đokić, v. d. Direktora JP Stara Planina.
Postoji plan da se napravi i treći put koji bi spojio novi krak Koridora 10 ka Pirotu i sam vrh i koji bi bio duplo kraći. To bi mnogo značilo za razvoj investicija ali i turizma.
"Skreće se malo pre Pirota i to je takozvana Sopotska petlja i on će se praviti nov, do hotela će se dolaziti novim putem i kuriozitet je da će se do hotela od koridora stizati za nekih 40 minuta", kaže Goran Karadžić, sirektor rizotra Stara Planina.
Stara Planina ima mogućnosti da razvija i ekološki i zdravtsveni turizam. Na stotine biljaka i životinja mogu se naći samo ovde. Iz susedne Bugarske već su počeli na terene Stare Planine da se posle mnogo godina vraćaju porodice medveda koji je ovde bio istrebljen a postoje neke biljke koje samo uspevaju uvde.
"Nedaleko od hotela ovde na tresetištu, na Jabućkom ravništu,nalazi se i druserija rotondifolija, to je biljka mesožderka koja je veoma intersenatna, koja se hrani insektima, i mi smo infotablama obelezili i građanima smo kazali o kojoj vrsti se radi i kako mogu da je sačuvaju", kaže Igor Petrović, direktor šumskog gazdinstva Pirot.
Najbitnije je da što pre krene investicioni ciklus na Staroj Planini jer to znači i veće zapošljavanje stanovništva veoma ruralne sredine Knjaževca i Pirota. Država koja je preuzela gazdovanje hotelima na Staroj Planini je pokazala kao se mogu uklopiti intresi poljoprivrede sa ovih prostora koja proizvodi zdravu hranu i turista koji tu zdravu hranu bez posrednika mogu uživati tokom cele godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.