Upravljanje projektima u javnom sektoru – izazovi i perspektive

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upravljanje projektima u javnom sektoru – izazovi i perspektive

U Klubu poslanika održana konferencija u organizaciji Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) i Udruženja za upravljanje projektima (IPMA Srbija). Tema konferencije bila je "Upravljanje projektima u javnom sektoru – izazovi i perspektive". Prisustvovalo je preko 120 učesnika, kako iz javnog, tako i iz privatnog i nevladinog sektora.
Nakon uvodnog obraćanja učesnika panela potpisan je sporazum o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnji NAJU i IPMA Srbija, korišćenjem digitalnog sertifikata.

Prvi deo konferencije obeležila je diskusija gde je fokus bio na upravljanju projektima u kojima je javni sektor nosilac projekata.
"U svetu je primetan trend institucionalizacije projektnog upravljanja i različiti su primeri zemalja – od Indije, Kine i Rusije do EU i Amerike, koje veoma temeljno pristupaju ovoj specifičnoj oblasti. U Srbiji postoje pozitivne inicijative, a jedna od njih je svakako donošenje Uredbe o kapitalnim projektima i strateško opredeljenje NAJU da se kadrovi razvijaju u pravcu boljeg razumevanja upravljanja projektima", naglasio je predsednik IPMA Srbija Vladimir Obradović.
Druga panel diskusija bila je posvećena upravljanju projektima u kojima je javni sektor partner na projektima. 
Svi panelisti osvrnuli su se na činjenično stanje o značaju projekata koji se sprovode u javnom sektoru, kao i na izazove koje javni sektor ima u upravljanju projektima i korake koje je neophodno preduzeti kako bi sve strane ostvarile uspešnije efekte upravljanja projektima u javnom sektoru.
"Nastavljamo da gradimo kapacitete Akademije upravo u domenu upravljanja projektima kako bismo zaposlenima u upravi obezbedili obuke i edukaciju neophodnu za razvijanje znanja i veština iz te oblasti. Zato je za nas izuzetno važno da organizujemo konferencije poput ove da bi ljudi iz različitih sektora, razmenili informacije i iskustvo u vezi sa upravljanjem projektima", istakao je v.d. direktora NAJU Dražen Maravić.
Kako je interesovanje učenika za ovom temom bilo veoma veliko i nije bilo moguće primiti sve zainteresovane, iz NAJU i IPMA Srbija poručuju da će u predstojećem periodu biti organizovane slične konferencije iz ove oblasti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.