Upozorenje vozačima na topljenje snega

Izvor: RTS, 27.Jan.2019, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje vozačima na topljenje snega

Predah od snega i prohodni glavni putevi, ali i dalje oprezno – saobraćaj je otežan i usporen. Meteorolozi najavljuju temperature oko osam stepeni, ali neće biti naglog topljena snega koje bi moglo da podigne nivoe reka.
Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da je prethodnih dana snega najviše palo u Velikom Pomoravlju, Centralnoj Srbiji, području Beograda i planinskim centrima.

Gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Jutarnjem programu RTS-a, Todorović je istakao da se narednih dana ne očekuju  nove obilnije snežne padavine.
Prema njegovim rečima, neće biti naglog otapanja snega koje bi moglo da podigne nivoe reka i izazove izlivanja. 
"Do ponedeljka očekuje nas postepen porast temperatura, ali već od utorka sledi manji pad sa kišom slabijeg inteziteta", kaže Todorović.
Navodi da će se snežni pokrivač zadržati do kraja sledeće nedelje, i dodaje da je glavnina snežnih padavina i period sa niskim temperaturama iza nas.
Sneg se tako lako neće topiti u Sjenici, Požegi, Ivanjici, višim predelima opštine Lučani gde je više od polovine teritorije opštine zavejano.  
Do sela u Gornjem Dragačevu, selima po Goliji, Javoru i Mučnju teško se dolazi jer je u tim krajevima snežni pokrivač oko pola metra, javlja dopisnik RTS-a.
Najavljeno je da će se teškom mehanizacijom poći ka tim seoskim nekategorisanim putevima narednih dana.
Putari su neprekidno na terenu i u Gornjem Milanovcu. U udaljenim selima ima snega. Lokalna samouprava najavljuje da će izdvojiti dodatna sredstva za kupovinu nafte, a u planu je nabavka raonika kako bi u selima meštani sami čistili puteve.
Despotovac ukinuo vanredno stanje zbog snega
"Štab za vanredne situacije opštine Despotovac, ukinuo je vanredno stanje koje je bilo uvedeno zbog viskog snega", izjavio je za Tanjug predsednik opštine Nikola Nikolić.
Vanredno stanje je uvedeno juče zbog problema u Ravnoj Reci, Resavici i Lomnici, gde je visina snega bila preko pola metra.
"Zimska služba je uspela da dođe do svih građana koji su tražili pomoć, a čišćenje se nastavlja", dodao je Nikolić.
"Mogući odroni" 
Iz Auto-moto savez Srbije su upozorili da zbog porasta dnevnih temperatura može doći do naglog otapanje snega, što može, kako kažu dovesti do odrona na putevima.
Upozoravaju i na pojačan saobraćaj krajem dana, prvenstveno na putevima koji vode iz pravca zimskih centara i na prilazima većim gradskim centrima.
Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP "Putevi Srbije" i Uprave granične policije, na naplatnim stanicama i putničkim terminalima u zemlji nema dužih zadržavanja.
Teretna motorna vozila, međutim, na graničnom prelazu Horgoš, prema Mađarskoj, na izlaz čekaju na 90 minuta, a na Batrovcima, ka Hrvatskoj, 120 minuta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vozači, sneg se otapa, a ima i magle i olujnog vetra

Izvor: Mondo, 27.Jan.2019

Situacija na putevima je bolja nego prethodnih dana..Foto: MONDO/Predrag Vujić..Prestanak padavina, porast dnevnih temperatura doneli su bolju prohodnost puteva u odnosu na prethodne dane, saopštio je Auto-moto savez Srbije...AMSS, međutim, upozorava da više dnevne temperature donose naglo otapanje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.