Uništena spomen-ploča Đoki Vještici

Izvor: RTS, 06.Sep.2019, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništena spomen-ploča Đoki Vještici

Spomen-ploča poznatom novinaru, humanisti i jednom od osnivača Studija B Đoki Vještici, koja se nalazi na istoimenom platou u centru Beograda, oštećena na delu u kojem je kratka biografija Vještice na srpskom i engleskom jeziku.
Studio B, u kojem je Vještica godinama bio urednik i voditelj čuvene radio emisije "Beogradska razglednica", juče je osudio "vandalski čin i obećao da će svom velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uredniku uskoro podići novo, dostojnije obeležje, sa namerom da se njegovo ime i ljubav prema Beogradu nikada ne zaboravi", saopštio je UNS. 

Spomen-ploča Đoki Vještici otkrivena je 2012. godine ispred Palate "Beograd". 
Đoka Vještica rođen je 9. maja 1939. godine u mestu Otrić kod Knina. Novinarsku karijeru započeo je u listu Borba. Novinari ovoga lista sa Vješticom su 1970. godine osnovali Radio Studio B.
Bio je poznat po organizovanju mnogobrojnih humanitarnih akcija. Prvi Beogradski maraton, na njegovu inicijativu, održan je 1988. godine.
Udruženje novinara Srbije 1976. dodelio mu je nagradu "Svetozar Marković", a 2005. godine Nagradu za životno delo.
Nagradu za novinarsku humanost "Đoko Vještica" UNS je ustanovio 2011. godine. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost, što je Vještica godinama radio.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNS: Oštećena spomen ploča Đoki Vještici

Izvor: Danas, 06.Sep.2019

Spomen ploča poznatom novinaru, humanisti i jednom od osnivača Studija B Đoki Vještici, koja se nalazi na istoimenom platou u centru Beograda, oštećena na delu u kojem je kratka biografija Vještice na srpskom i engleskom jeziku, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Članak UNS:...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.