Udruženje banja kritikuje dosadašnju privatizaciju

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2012, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje banja kritikuje dosadašnju privatizaciju

BEOGRAD - Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković izjavio je da se to udruženje ne protivi privatizaciji banja, ali da to ne treba raditi na način na koji država predlaže - kroz prodaju ili strateško partnerstvo.

On je kazao da je stav Udruženja banja Srbije o privatizaciji banja potpuno različit od predloga Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, jer su investitori zainteresovani samo za uspešne zdravstvene ustanove.

Vešković je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prvo treba ispitati dosadašnje privatizacije smeštajnih kapaciteta u banjama Srbije, jer sem jedinog uspešnog primera, a to je hotel "Izvor" u Aranđelovcu, sve ostale privatizacije su bile "katastrofalne".

On je kao jedan od primera loše privatizacije naveo hotel "Fontana" u Vrnjačkoj Banji koji ima oko 800 ležaja.

"Banjski turizam je strateški proizvod Srbije i država to što pre mora da shvati. U banjama se ostvaruje više od polovine domaćih noćenja", kazao je Vešković.

Vešković je dodao da je Srbiji potreban i novi zakon o banjama, precizirajući da je Udruženje banja Srbije na tome radilo već godinu dana i da će konačnu verziju predloga tog zakona postaviti na svom sajtu na Dan banja, 2. juna.

Prema njegovim rečima, za primenu novog zakona o banjama je potrebno samo par podzakonskih dokumenata, uz veoma jasne kriterijume za dodelu statusa banje, načine za naplatu i iznosa naknade za korišćenje lekovitog faktora, kao i zaštitu izvorišta i životne okoline.

"Značajna novina je i uvođenje Banjskog saveta kojeg će činiti predstavnici resornih ministarstava, Udruženja banja i struke (medicina, turizam, ekonomija i hidrogeologija). Taj savet će odlučivati o ispunjenosti uslova za dobijanje statusa banje, nadgledati proces resertifikacije tog statusa i uticati na zaštitu izvorišta", objasnio je on.

Nelogično je, kako je ocenio Vešković, da su specijalne bolnice u državnom vlasništvu kategorisane kao hoteli, odnosno da Zakon o turizmu tretira korisnike usluga rehabilitacije koji nemaju lekarski uput kao turiste, što je suprotono Zakonu o PDV i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Udruženje banja Srbije predložilo je da nova Vlada Srbije što pre donese strategiju razvoja banja od 2020. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Udruženje banja kritikuje dosadašnju privatizaciju

Izvor: Kurir, 30.Maj.2012

Sem jedinog uspešnog primera, a to je hotel "Izvor" u Aranđelovcu, sve ostale privatizacije su bile katastrofalne, naglasio sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković..BEOGRAD - Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković izjavio je da se to udruženje ne protivi privatizaciji banja,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.