Izvor: Politika, 22.Feb.2015, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toplani „hladovina”, a u lokalima smrzavanje

Zbog teške ekonomske situacije i uvećanih računa za daljinsko grejanje, sve je više građana koji daju „otkaz“ gradskoj toplani

Kraljevo – Važi u narodu izreka „da su advokatima uvek žileti u džepovima“, ali ne kada sebi treba da ugode. Stoga, kad se i oni odriču komfora daljinskog grejanja znači da je stvarno skupo.

– Plaćao sam za kancelariju od 12 kvadrata 3.500 dinara, a od decembra prošle godine 5.010 dinara. To je stvarno preskupo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odlučio sam da otkažem grejanje toplani. Sada se, za upola manju cenu grejem na struju – objašnjava nam advokat Ognjen Otović.

Njegov kolega u susednoj kancelariji, na lokaciji naspram Osnovnog suda zvanoj „Iznad garaža“, pokazuje prethodni račun od oko 4.000 i dva najnovija na po 6.300 dinara za prostor od 13,80 kvadrata. I, advokat Veroslav Garić, takođe odskora kancelariju zagreva radijatorom u kome je ugrađen grejač na električnu energiju...

Ima tu, na pomenutoj lokaciji oko 42 lokala, a više od trideset su advokati. U samo pet, šest tih kancelarija radijatori su sada priključeni na daljinsko grejanje. Svi su otkazali to grejanje i to odskora, od momenta kada je Javno preduzeće „Toplana“ uvelo merenje utrošene električne energije uz ugrađene kalorimetre. Ista je situacija, reklo bi se, i ove zime i veoma je hladno u lokalima tržnog centra u Ulici cara Lazara. Tamo ima oko 50 lokala, a retko koji je dobro zagrejan. U razgovoru sa vlasnicima i prodavcima doznajemo da je isti razlog otkaza usluga gradskoj toplani, pa se sada svako greje na struju, uz razna grejna tela.

Ne skriva Dragan Arsenijević, direktor kraljevačke „Toplane“, da se u poslednjih godinu, dve broj korisnika njihovih usluga sa oko 8.500 sveo na 7.000, a da je, što poslovnih objekata što stanova, u 2014. godine i isključeno, voljom vlasnika ili zbog neplaćanja, njih oko pet stotina.

– Žao mi je, ali ko ne može da plati, ne može se ni grejati uz ovaj vid utroška energije. Devedeset dinara po kvadratu za stambeni prostor plaća se cele godine, a pre merenja bilo je 250 dinara za poslovni prostor i plaća se šest meseci. To su cene iz novembra 2013. godine, ali za mnoge, zbog sve teže ekonomske situacije, i to je preskupo. Zato ih nismo ni povećavali iako smo na to imali pravo i uprkos tome što je gas u međuvremenu poskupeo 35 odsto. Postavlja se pitanje zašto su posle ugradnje merača u podstanicama računi za pomenute advokatske kancelarije i lokale u tržnim centrima veći. Zato što su pre merenja trošili više a plaćali su tu razliku oni koji imaju „ušuškane“ objekte ili lokale i stanove građene prema standardima za toplotnu izolaciju – objašnjava direktor Arsenijević.

Našem sagovorniku, između ostalog, predočili smo i to da je „Toplana“ ove godine dobila 15 miliona dinara kao subvenciju za kupovinu mazuta, i to iz budžetske kase koju pune i oni koji nemaju priliku da se greju na daljinsko grejanje. Zatim da su u ovom javnom preduzeću plate znatno iznad proseka čak i među ovdašnjim javnim preduzećima, kao i to da on uz zapošljavanje smenjenih direktora i propalih političara ima pravi „bord” stručnjaka. To smo mu predočili pitajući ima li mesta za racionalizaciju u samom preduzeću i eventualno pojeftinjenje grejanja.

– Ovo preduzeće nije povećavalo broj zaposlenih godinama i sada ih je 70. Plate su nešto više zbog obrazovnog proseka, a subvencija koju pominjete je zanemarljiv deo u odnosu na ono što sami otplaćujemo na ime ulaganja u investicije i za troškove nabavke energenata – kaže Arsenijević, ne želeći da komentariše to što su pojedini bivši direktori i politički funkcioneri uz stranačku podršku u „Toplani“ našli „hladovinu“ i, kako kažu, biće ih još...

M. Dugalić

objavljeno: 22.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.