U susret velikom jubileju: Zahvaljujući jednom od vas pre 100 godina zastava Srbije vijorila se iznad Bele kuće (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 23.Jul.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret velikom jubileju: "Zahvaljujući jednom od vas pre 100 godina zastava Srbije vijorila se iznad Bele kuće" (VIDEO)

Za pet dana navršiće se tačno sto godina od kad se srpska zastava zavijorila na Beloj kući.

Tok 28. jula davne 1918. godine srpska trobojka vijorila na Beloj kući i svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. Tadašnji američki predsednik Vudro Vilson je, na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji, izdao saopštenje američkom narodu u kome podseća na hrabrost srpskog naroda da se suprotstavi brojnijem neprijtelju u borbi za slobodu i nezavisnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Zastava Srbije bila je jedna od samo dve strane zastave koje su se ikad vijorile iznad Bele kuće.

Povodom velikog jubileja u SAD danas putuje premijerka Ana Brnabić. U zvaničnoj poseti boraviće do 26.jula, gde će u Vašingtonu biti domaćin svečanosti u Kongresu SAD, koja će biti održana povodom obeležavanja jubileja 100. godišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Inače, američka ambasada u Beogradu na specifičan način odala je počast srpskom naučniku Mihajlu Pupinu.

"Zahvaljujući jednom od vas pre 100 godina zastava Srbije vijorila se iznad @WhiteHouse kao i na svim zgradama i javnim institucijama u glavom gradu SAD", objavila je na svom Tviteru ambasada SAD u Beogradu.

Zahvaljujući jednom od vas pre sto godina zastava Srbije vijorila se iznad @WhiteHouse kao i na svim zgradama i javnim institucijama u glavom gradu SAD. pic.twitter.com/xh16nKbAJ1

U jednominutnom video spot o Pupinu, koji se opisuje kao predsednik američke akademije nauka, dobitnik Pulicerove nagrade i počasni doktor 18 američkih univerziteta.

"Ali nikada nije zaboravio odakle je došao. Učinio je mnogo za čovečanstvo i za svoju zemlju. Bio je počasni konzul Srbije zahvaljujući kome je američki predsednik Vudro Vilson prvi put u istoriji postavio zastavu Srbije iznad Bele kuće, u čast junaštvu vašeg naroda. Vi ste zemlja koja je svetu podarila Mihajla Pupina, zemlja ljudi i njihovih velikih dostignuća", navodi se u video spotu.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.