U sledećoj godini više para za lečenje retkih bolesti

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sledećoj godini više para za lečenje retkih bolesti

Zbog povećanja budžeta za retke bolesti za narednu godinu na dve milijarde i četiristo miliona dinara, biće obezbeđeno lečenje većeg broja pacijenata.
"Planiramo povećanje ne samo broja pacijenata koji se već leče o trošku države već i uvođenje novih retkih bolesti", kaže za RTS Sanja Radojević, vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << planirana su i sredstva za medicinska tehnička pomagala koja su neophodna pacijentima koji boluju od retkih bolesti.  
Ona je napomenula da je terapija za retke bolesti najskuplja terapija koja postoji na svetu.
"Za jednog pacijenta koji je oboleo od retke bolesti, godišnja terapija košta od 200.000 do 500.000 evra", rekla je Sanja Radojević Škodrić.
Iznela je podatak da je 2012. godine bila obezbeđena terapija za osam pacijenata obolelih od retkih bolesti, a 2019 za čak 200 pacijenata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.