U restoran i noćni klub samo sa maskom - evo kako će raditi lokali

Izvor: B92, 12.Apr.2021, 19:27

U restoran i noćni klub samo sa maskom - evo kako će raditi lokali

Gradski zavod za javno zdravlje objavio je preporuke za rad noćnih klubova, čije otvaranje je na sledećem redu za popuštanje mera.

Na sajtu su navedene mere koje će biti poštovane pri radu tih objekata.

Distanca

Razmak među stolovima u klubovima mora biti najmanje 2 metra, a za stolom može sedeti najviše pet osoba.

Ukoliko nema stolova i stolica za sedenje u lokalu, preporuka je da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna osoba.

U uslovima kada se stvara gužva, poput uslaska i izlaska iz lokala potrebno je obezbediti da se održi distanca od najmanje 2 metra.

Predlog je da između muzičara, ili izvođača programa i posetilaca bude barijera od pleksiglasa ili drugog materijala koji se lako dezinfkuje.

Švedski sto, kao i naručivanje pića u šanku biće zabranjeno, već je moguće samo da konobar posluži posetioce.

Ulazak

Prilikom uslaska svakom posetiocu će se meriti temperatura, a u samom objektu potrebno je obezbediti sapun, sredstvo za dezinfekciju, a umesto rukavica potrebno je često dezinfikovati ruke.

Međutim, zaposleni u kuhinji, ipak, moraju sve vreme da nose zaštitne, lateks rukavice.

Obavezna je i higijena objekta, pomoćnih objekata, neposrednog poslovnog okruženja, pribora, opreme, mašine za rad, a poželjno je i često provetravanje zatvorenog prostora i pridržavanje preporuka za primenu veštačke ventilacije i klimatizacije zavorenog prostora.

Posebno se ističe da će maske biti obavezne za sve posetioce, kao i zaposlene u lokalu.

Od nošenja maski mogu da budu izuzeti samo izvođači, muzičari, ali samo u trenutku dok pevaju, odnosno izvode program.

Izdato je i posebno upozorenje kako se nose maske.

Maske moraju da prijanjaju na nos i usta, a za svako drugačije nošenje maske osoba će biti opomenuta, a može biti i udaljena iz lokala.

Zavod je posebno istakao potrebu da prostor bude provetren, redovno dezinfikovan, da na ulazu postoje dezo-barijere, kao i da se vodi računa da dezinfekciona sredstva ne dođu u kontakt sa hranom.

Zbog rizika od širenja virusa putem klima uređaja, preporučuje se pre svega prirodna ventilacija ili sistem koji vazduh iz spoljašnjosti ubacuje u lokal.

Mere za zaposlene i odgovorna lica

Ukoliko je neko od zaposlenih zaražen, obavezan je da 14 dana ne dolazi na posao, kao i da njegova porodica bude izolovana.

Pri povratku na posao, zaposleni mora imati dokaz o ozdravljenju nakon pregleda kod lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.