U poslednjoj deceniji u požarima stradalo oko 20.000 hektara šuma

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U poslednjoj deceniji u požarima stradalo oko 20.000 hektara šuma

Svake godine šumski požari progutaju površine za čiju obnovu su neophodne decenije. Najveći uzrok je ljudska nepažnja, paljenje strnjišta, korova, neplansko krčenje šuma, koje dovode i do tragičnih posledica, jer neodgovorni pojedinci ugrožavaju i ljudske živote.
Kada vatrena stihija zahvati šumu zbog neodgovornosti pojedinaca, uz materijalnu štetu, neretko stradaju i ljudi. U poslednjoj deceniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na teritoriji Srbije u požarima je uništeno ili oštećeno oko 20.000 hektara šuma.

"Da bi se oformila jedna šuma, ona mora da prođe kroz niz faza. To su kompletne mere nege i zaštite, od okopavanja, preko suzbijanja izbojaka, pa posle do čišćenja u mladim tim sastojinama koje su napravljene, to su kulture do dvadeset godina. Posle su to prorede. Sve u svemu to je period koji traje jako dugo i koji je jako skup", ističe Dušan Jevđović iz preduzeća "Srbijašume" Užice.
Sanaciju šteta "Srbijašume" pokušavaju da reše pošumljavanjem oko tri miliona sadnica svake godine, koje se proizvode u semenskim centrima tog javnog preduzeća.
"To često nije proces proizvodnje, kada pričamo o sadnicama, koji traje jednu godinu, nekada je potrebno dve, tri, više, čak četiri, pet godina. Zavisi ako se radi o sadnicama smrče, recimo. Prema tome, to je jedan skup proces dok sama sadnica ne ode samo na teren".", navodi Predrag Tasić iz semenskog centra preduzeća "Srbijašume" u Požegi.
A dovoljna je samo jedna mala nekontrolisana vatra, koja će u trenu progutati šume koje obezbeđuju kiseonik, a korenov sistem stvara izvore koji život znače.
Da bi se obnovile šume, koje su u prethodnih deset godina izgorele, potrebno je da prođe više od pola veka. Uz edukaciju, neophodno je pooštriti kaznenu politiku. Očigledno je da su kazne koje se kreću u rasponu od deset do pedeset hiljada dinara nedelotvorne za nesavesne pojedince.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ne palite STRNJIKU: Dobićete PO DŽEPU, ali to nije sve

Izvor: OkRadio.rs, 03.Nov.2018, 03:55

Na teritoriji Grada Vranja i ove sezone se, usled paljenja žetvenih ostataka, javlja veliki broj poljskih požara, što može izazvati veliku materijalnu štetu ali su ugroženi i živi svet i ljudski životi. Gradska uprava u Vranju saopštila je da su nadležne službe na teritoriji Grada svake...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.