U Vinči ima dima, ali ne i otvorenog požara, tvrdi direktor Gradske čistoće

Izvor: RTS, 28.Okt.2019, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vinči ima dima, ali ne i otvorenog požara, tvrdi direktor Gradske čistoće

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić tvrdi da na najvećoj beogradskoj deponiji nema otvorenog požara i da ga nije ni bilo.
Poslednjih dana, otkako je vazduh u Beogradu "jako zagađen", ponovo je u žiži javnosti i pitanje deponije u Vinči.

Dim koji se vidi u Vinči je iz unutrašnjosti deponija. Bilo ga je na pet lokacija, ali tri su sanirane, kaže direktor "Gradske čistoće". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Veruje da će i preostala dva do kraja dana biti ugašena.
"Svakodnevno se pojavljuju ovakve situacije zbog sleganja i, nažalost, klizanja deponije ka Dunavu. Otvaraju se šupljine u okviru deponija, i onda zbog dodira metana sa vazduhom dolazi do stvaranja dima", rekao je Marko Popadić.
Navodi da požara nije ni bilo i da su snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama od pre nekoliko godina, kada je bilo nekoliko otvorenih požara koji su trajali više od dva meseca. 
Gradska inspekcija je bila na terenu, kao i Zavod za javno zdravlje. Kažu da nema opasnosti po sugrađane i životnu sredinu.
Deponija je, inače, višedecenijski problem, a koristi se od 1974. godine.
"Konačno su Grad i Srbija prepoznali problem i kreće se u sanaciju deponije. Smanjiće se odlagalište, napraviti fabrika za spalionicu otpada gde ćemo se moći grejati kao i evropske metropole na otpad, a ne samo odlagati", rekao je Popadić.
Na terenu na deponiji su ekipe Zavoda za javno zdravlje, Sektora za vanredne situacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OTKRIVENO ŠTA SE DIMI U VINČI Prilikom sleganja i klizanja deponije iz zemlje izbija OPASAN GAS

Izvor: Blic, 28.Okt.2019

Na deponiji u Vinči nije bilo otvorenog požara prethodnih dana, ali je sa čak pet lokacija dim kuljao u vazduh, a tom prilikom dolazilo je do oslobađanja gasa metana koji može da bude opasan po ljudsko zdravlje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.