U Srbiji tek svaka četvrta žena na direktorskoj funkciji

Izvor: BKTV News, 30.Sep.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji tek svaka četvrta žena na direktorskoj funkciji

U direktorskim foteljama u firmama u Srbiji sedi 27.076 žena, dok je muškaraca čak 95.083 koji dominiraju, kako na čelnim pozicijama u državnim preduzećima, tako i u privatnom biznisu.

Prema podacima Nacionalne agencije za regionalni razvoj, dame koje se otisnu u preduzetničke vode imaju između 36 i 55 godina i sredstva su uglavnom obezbedile iz lične ušteđevine.
Da bi mogle da koračaju ravnopravno sa svojim kolegama, njihovim potpeticama u proseku je bila potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << decenija napornog rada. Uglavnom se odlučuju za delatnosti poput nege i rekreacije, u koje spadaju frizerski i kozmetički saloni i fitnes centri, zdravstvene usluge i obrazovanje.
Potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Olivera Popović napominje da čak 66 odsto dama započinje biznis jer su ostale bez posla i jednostavno su prinuđene da počnu da rade nešto same.
Veliki problem je što one nemaju imovinu na svoje ime i zato ne mogu da dobiju kredite za početak posla.
Vredne i posvećene poslovne žene pokazuju da, kada odluče da se otisnu burnim vodama privatnog biznisa, mogu biti mnogo uspešnije od većine muškaraca.
Jedna od njih je i Ljiljana Karaklajić, direktorka kompanije D expres, koja obavlja poslove ekspresne kurirske dostave i brzog slanja i uručivanja pošiljaka. Njena firma zapošljava čak 550 ljudi, koji rade u 18 gradova širom Srbije i imaju na hiljadu klijenata.
Teret posla je jednak bez obzira na pol, ali da bi neko bio na rukovodećem položaju mora imati menadžerske sposobnosti, smatra Karaklajićeva.
Vlasnica proizvodno-trgovinske radnje Kokoda iz sela Lapotince, Mirjana Cakić, lekar je specijalista opšte medicine, ali na svojoj farmi u okolini Leskovca gaji koke nosilje.
Kaže da je 1993. godine napustila posao u ordinaciji i pritekla u pomoć mužu. Danas ima 14 zaposlenih, a svojim najvećim uspehom smatra to što je i kod svoje dece razvila preduzetnički duh.
Izvor: bizlife
The post U Srbiji tek svaka četvrta žena na direktorskoj funkciji appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.