U Novom Sadu najčistiji vazduh, gde je najzagađeniji

Izvor: RTS, 08.Sep.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu najčistiji vazduh, gde je najzagađeniji

U Srbiji najzagađeniji vazduh udišu stanovnici Beograda, Niša, Sremske Mitrovice, Kosjerića, Smedereva, Uzića i Pančeva dok je on najčistiji u Novom Sadu, ali i Boru, pokazao je godišnji uzveštaj Agencije za zaštitu životne sredine.
Zagađenju najviše doprinose fosilna goriva i saobraćaj, i dobro je što mnoge opštine u Srbiji gase kotlarnice i sa uglja i mazuta prelaze na upotrebu biomase, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svakako ispušta manje zagađujućih materija, kaže direktor Agencije Filip Radović.

On navodi da građani Srbije osećaju posledice zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja tada ispuštaju zagađajuće materije.
"Važno da shvatimo koliko je upotreba energije važna i da redukcijom fosilnih goriva i nafte možemo smanjiti nivo zagađenja. Izveštaj je pokazao da se Srbija kreće u dobrom pravcu i neophodno je da ispravimo greške od ranije i edukujemo građane o tome koliki je izazov aerozagađenje za našu civilizaciju", kazao je Radović za Tanjug.
Ističe da analiza pokazuje da je u Srbiji vazduh umereno zagađen do zagađen u zavisnosti od sredine.
Svakako je najzagađeniji u velikim sredinama kao što je Beograd, dok je u Novom Sadu prve klase, u Nišu je takođe zagađen, zatim Sremskoj Mitrovici, a Kosjerić i Uziće zbog nezavidnog geografskog položaja tradicionalno imaju loš kvalitet vazduha, kaže Radović.
Podseća i da je prema procenama Svetske zdravstvene organizacije aerozagađenje jedno od najvećih izazova, ako ne i najveći izazov za ljudsko zdravlje.
On navodi primer Londona, koji je takođe suočen sa velikim aerozagađenjen, a u kome se ispostavilo da kada građani na semaforima gase svoje automobile tog dana kvalitet vazduha bude znatno bolji.
Ističe ida je dobro što se u mnogim gradovima u Srbiji sada gase kotlarnice u kojima se koriste mazut i ugalj i sve više prelazi na nova rešenja poput biomase.
"Brojne opštine menjaju svoje kotlove, a one koje nisu učinile takođe shvataju da je to važno", kaže Radović.
"Merenja na 40 automatskih mernih stanica" 
U Srbiji postoji sistemski monitoring, a na 40 automatskih mernih stanica se obavljaju merenja i građani svakog trenutka putem sajta i aplikacije mogu da vide kakvog je kvaliteta vazduh i nivo zagađujućih materija, navodi sagovornik.
U izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine navodi se da u narednom periodu treba naći alternativu grejanju na ugalj, drva i da se ulaže u energetsku efikasnost.
Takođe se navodi da su najveće dnevne koncentracije čestice PM10 tokom 2018. izmerene u Užicu i Valjevu.
U prvoj kategoriji, koja znači čist vazduh ili neznatno zagađen (gde nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju) bio je 2018. godine u zoni Srbija i zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici kao i u aglomeracijama Novi Sad i Bor.
Takođe vazduh prve kategorije bio je i u Nišu ali zbog nedovoljnog obima merenja PM10 čestice i s obzirom da nije bilo dostupnih merenja u dva i po meseca tokom grejne sezone. Ipak se, kasnije taj grad našao u trećoj kategoriji.
Druga kategorija, umereno zagađen vazduh u 2018. godini nije bio ni u jednoj aglomeraciji.
U treću kategoriju koja znači prekomerno zagađen vazduh (gde su prekoračene granične vrednosti, za jednu ili više zagađujućih materija), u 2018. godini bio je u Beogradu, Pančevu, Smederevu, Kosjeriću i Užicu.
Na teritoriji gradova Valjeva, Kraljeva i Kragujevca tokom 2018. vazduh je bio treće kategorije, takođe, usled prekoračenih graničnih vrednosti koncentracije suspendovanih čestica PM10, a u Kraljevu je bila prekoračena i granična vrednost za PM2.5.
Tokom 2018. godine na teritoriji grada Subotice i Sremske Mitrovice vazduh je bio treće kategorije - prekomerno zagađen, usled prekoračenih graničnih vrednosti koncentracije suspendovanih čestica PM10 a u Subotici je bila prekoračena i tolerantna vrednost za PM2.5.
U aglomeracijama Novi Sad i Bor vazduh je tokom 2018. godine bio I kategorije, čist ili neznatno zagađen vazduh, jer godišnje granične vrednosti nisu prekoračene ni za jedan parametar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.