U Beogradu počeo regionalni forum o infertilitetu

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 21:26

U Beogradu počeo regionalni forum o infertilitetu

U Beogradu je danas počeo dvodnevni Regionalni forum o infertilitetu, a otvarajući skup direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije Aleksandar Stefanović istakao je da Srbija ulaže velike napore za poboljšanje nataliteta, uslova za bezbedno rađanje i borbu protiv neplodnosti.

Deo napora, kako je naglasio, predstavlja i donošenje novog zakona o Biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji omogućava donaciju jajnih ćelija i spermatozoida.

"Omogucen je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, podignuta je gornja starosna granica na 43 godine, kao i ulazak u besplatni program VTO za parove koji imaju dete, ali su se naknadno suočili sa problemom infertiliteta što predstavlja jedan od najprogresivnijih pristupa ovom problemu u svetu", naveo je Stefanović.

Ministarstvo zdravlja je osnovalo Nacionalnu banku humanih gameta i embriona na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS i uložilo značajna sredstva u opremanje ove banke, podsetio je.

Forum je organizovan u saradnji Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i udruženja Kontroverze u ginekologiji, opstetriciji i infertilitetu.

Stefanović, koji je i predsednik Udruženja ginekologa i opstetričara, kazao je da saradnja organizatora predstavlja odličan primer mosta između srpskog udruženja i međunarodno relevantnih organizacija, a u cilju unapredenja ginekološko-akušerske profesije i prakse.

"Organizacijom ovog događaja Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske se pridružuje velikim naporima države Srbije i Ministarstva zdravlja u borbi za poboljšanje nataliteta, uslova za bezbedno rađanje i borbe protiv infertiliteta", rekao je Stefanović.

Dr Stefanović kaže da je Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske je do sada organizovalo 17 međunarodnih kongresa i 19 međunarodnih simpozijuma.

Na ovogodišnjem Forumu učestvuje 32 predavača po pozivu iz Izraela, Holandije, Belgije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Turske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije.

"Kroz šest sesija i dve radionice mi ćemo razmenjivati znanja i iskustva o infertilitetu, vantelesnoj oplodnji i onkofertilitetu baveći se najvažnijim i najdelikatnijim pitanjima iz ovih oblasti, a sve u cilju borbe za zdravo potomstvo. Posebno smo zahvalni Prof. Zionu Ben Rafaelu, predsedniku COGI-ja, na saradnji i pomoći", istakao je Stefanović.

On je dodao da je aktuelna pandemija dodatno ukazala na značaj udruživanja stručnih i naučnih napora, regionalne i međunarodne saradnje, za razvoj medicine uopšte, kao i ginekologije i akušerstva kao struke, a unapređivanje reproduktivnog zdravlja je svojevrsno ulaganje u budućnost.

Zaključio je da je učešće velikog broja najpoznatijih imena i vodećih svetskih stručnjaka u različitim oblastima ginekologije i akušerstva svojevrsno priznanje srpskoj ginekologiji i akušerstvu i potvrda da je u svetu prepoznat značaj domaćih višegodišnjih napora da se podigne nivo profesije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.