U Beogradu otkrivena spomen-ploča Patrisu Lumumbi

Izvor: Politika, 22.Jan.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu otkrivena spomen-ploča Patrisu Lumumbi

Ministar prosvete Žarko Obradović i potpredsednik Vlade Demokratske Republike Kongo Adolf Lumanu Mulenda Bvana N'Sefu otkrili su danas spomen ploču Patrisu Lumumbi u istoimenom studentskom domu u Beogradu.

Prema Obradovićevim rečima, ta ploča postavljena je da podseća na Lumumbu, nacionalnog heroja Konga, koji je ostao upamćen po borbi protiv kolonijalizma i imperijalizma u svojoj domovini.

„Među zemljama koje su podržavale njegovu borbu za slobodu bila je i tadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jugoslavija, o čemu svedoče i demonstracije studenata organizovane u Beogradu povodom njegovog ubistva (1960. godine)”, rekao je Obradović.

Izražavajući zadovoljstvo što je ministar unutrašnjih poslova Konga i potpredsednik vlade iskoristio posetu Beogradu da obiđe taj studenstki dom, Obradović je naveo da su odnosi između dve zemlje uvek bili dobri i da će se nastaviti njihovo unapređivanje.

„Znatan broj studenata iz Srbije boravio je na univerzitetima u Kongu i oni su, verovatno, bili najbolji ambasadori jezika, tradicije, kulture i politike naše zemlje”, naveo je ministar, dodajući da se sada na srpskim univerzitetima, u okviru projekta „Svet u Srbiji”, nalazi pet studenata iz Konga.

Ministar N'Sefu istakao je da je otkrivanje te ploče velika čast za njega, jer je Lumumba nacionalni heroj Konga, koji je svoju borbu platio životom, dodajući da se u toj zemlji ove godine obeležava 50 godina od njegove smrti.

„S obzirom na tradicionalno dobre odnose između Srbije i Konga, nastojaćemo da ih još više unapredimo, posebno u oblasti obrazovanja”, rekao je N'Sefu, dodajući da je simbolično i to što je Srbija prva zemlja izvan Afrike koju je posetio u svojstvu predsednika vlade.

Lumumba je bio prvi premijer nezavisnog Konga, 1960. godine i osnivač Kongoanskog nacionalnog pokreta, a posle vojnog udara u toj zemlji, Lumumba je smenjen i 17. januara 1960. ubijen.

Povodom njegove smrti, u Beogradu su održane demonstracije i neredi, tokom kojih je opljačkana belgijska ambasada, jer se smatralo da su Belgijanci učestvovali u njegovom ubistvu.

U Beogradu jedan strudenskti dom i ulica nose njegovo ime.

Tanjug

objavljeno: 22.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.