Tužilaštvo proverava ministra Lončara zbog utaje poreza

Izvor: Blic, 21.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo proverava ministra Lončara zbog utaje poreza

Na osnovu dve krivične prijave podnete protiv ministra prosvete Zorana Lončara, koje ga terete da je kao suvlasnik firme „YU biznis" d.o.o. utajio porez u vrednosti većoj od 7,5 miliona dinara i zloupotrebio službeni položaj kako bi za sebe i svoje partnere pribavio višemilionsku zaradu trgovinom lekovima, Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je pretkrivični postupak.



U Okružnom javnom tužilaštvu „Blicu" su potvrdili da su zatražili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << provere navoda iz pomenutih krivičnih prijava koje su prošlog meseca podnete protiv ministra Lončara i da su nakon toga Ministarstvo finansija i Regionalno odeljenje poreske policije u Novom Sadu izvršile provere i dostavile izveštaje tužilaštvu. Ali pošto, kako kažu, celokupne provere po navedenim krivičnim prijavama nisu završene, o ovom predmetu još nije donet akt o pokretanju istrage.

U jednoj od krivičnih prijava, do koje je došao „Blic", čiji su podnosioci neimenovani profesori Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Lončar se tereti da je, iskoristivši položaj ministra u Vladi Srbije, omogućio privrednom društvu „YU biznis", u kojem je imao vlasnički udeo od 25 odsto, da za godinu dana stekne višemilionsku zaradu trgovinom lekova.

Lončar je, tvrde podnosioci prijave, izbegao plaćanje poreza, doprinosa i drugih dažbina, prikrivši bitne podatke za utvrđivanje poreske obaveze, i prikazao svoj udeo u pomenutoj firmi višestruko manjim. Na taj način, kako zaključuju, izbegao je plaćanje poreza preko 7,5 miliona dinara.

- Zoran Lončar je ugovor o kupoprodaji suvlasničkog udela od 25 odsto u „YU biznisu" zaključio sa direktorom DSS Novi Sad Nenadom Rončevićem 30. marta 2005. godine za 4.500 USD, kada je ukupna vrednost ove firme iznosila 10.470.000 dinara ili 130.000 evra. U narednih godinu dana preduzeće je uvećalo svoj kapital na neverovatnih 530.364.000 dinara ili 6.630.000 evra - navodi se u prijavi, a ovim podacima svedoče i izveštaji za 2005. i 2006. godinu Agencije za privredne registre.

U pomenutoj prijavi se još navodi da je Lončar 29. maja 2007. godine prikrio pravu vrednost svog vlasničkog dela u firmi od oko 1.670.000 evra, fiktivno prodavši svoj udeo prvobitnom vlasniku Nenadu Rončeviću za 5.083 USD.

S druge strane, u izveštaju poreske policije, u koji je „Blic" imao uvida, utvrđeno je da je „Zoran Lončar prodajom vlasničkog udela po ceni od 5.083 evra (412.708 dinara) pribavio imovinsku korist drugom osnivaču Nenadu Rončeviću u iznosu od 132.231.435,98 dinara".

- Prodajom po vrednosti iz bilansa stanja, a ne po ceni utvrđenoj na osnovu međusobnog dogovora, bila bi stvorena poreska obaveza na osnovu poreza na kapitalni dobitak u iznosu od 26.472.701 dinar, za koji je oštećen budžet Republike Srbije - navodi se u izveštaju poreske policije.

U izveštaju se dodaje da se „iz činjeničnog stanja može konstatovati da se u radnjama imenovanih stiču i elementi drugih krivičnih dela za čije otkrivanje nije nadležna Poreska uprava i Poreska policija".

„Odgovornost ministara"

Ministar prosvete u Vladi Srbije, predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije za Vojvodinu i docent na Katedri za javno pravo Pravnog fakulteta u Novom Sadu Zoran Lonačar (43) u prošlom mandatu bio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Interesantno je da je 2000. godine odbranio doktorsku disertaciju na temu „Odgovornost ministara - sa posebnim osvrtom na jugoslovensko pravo".

Lončar: Nikad nisam zaradio toliki novac

- Nikad nisam bio u prilici da zaradim toliki novac, pa samim tim ni da utajim porez u milionskim iznosima. Svakom ko dokaže da sam protivpravno zaradio i jedan jedini evro spreman sam da poklonim celokupan iznos - izjavio je juče za „Blic" ministar prosvete Zoran Lončar, ocenivši da su tvrdnje da je zaradio milione evra „apsolutna neistina i očigledan deo nečije izborne kampanje". Svi podaci, kako tvrdi, „kojima se sada pokušava manipulisati u prijavi" godinama bili svima dostupni na internet sajtu Agencije za privredne registre, poslovanje dostupno nadležnim organima, a sva njegova imovina uredno je prijavljena Republičkom odboru za rešavanje sukoba interesa.

- Nedavno sam i sam zatražio da se ispitaju navodi u toj prijavi, stoga odluku Okružnog javnog tužilaštva o pokretanju predkrivičnog postupka pozdravljam i očekujem da svi nadležni državni organi daju pravi odgovor - istakao je Lončar i izrazio očekivanje „da će i ove krivična prijava, poput desetina prethodnih koje su podnošene protiv njega, biti odbačena kao neosnovana".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Blic: Postupak protiv Lončara

Izvor: B92, 22.Mar.2008, 11:37

Beograd -- Okružno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je pretkrivični postupak protiv ministra prosvete Zorana Lončara...Postupak je pokrenut na osnovu dve krivične prijave podnete zbog sumnje da je kao suvlasnik firme Ju biznis utajio više od 7,5 miliona dinara poreza, piše današnji Blic. Prijave...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.