Turističke agencije treba da nabave nove polise osiguranja

Izvor: Blic, 26.Jul.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turističke agencije treba da nabave nove polise osiguranja

Turističke agencije u Srbiji obavezne su da Agenciji za privredne registre dostave nove polise osiguranja koje će maksimalno zaštititi putnike, izjavio je juče glavni turistički inspektor Stojan Arizanović. Neformalni rok da se izdaju polise je 15. avgust, ali osiguravajuće kuće su spremne da to urade i u naredne dve nedelje.

- Sadašnje polise osiguranja turističkih agencija ne mogu da zaštite putnike, ali ni same agencije od nekorektnog postupanja njihovih poslovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partnera. Nove polise će biti usmerene ka tome da potrošači budu u potpunosti zaštićeni - rekao je Arizanović.

Po njegovim rečima, problem sa agencijama koje putnicima ne mogu da vrate novac, a letovanje im nije uplaćeno, nastao je zbog toga što su postojeće polise mogle da se aktiviraju samo u slučaju privremene nelikvidnosti ili stečaja. Dobar primer za to je agencija „Konte", koja nije bila u stečaju u trenutku kad je izbio problem, pa polisa osiguranja nije mogla da se primeni. Do toga je, smatra Arizanović, došlo zato što prilikom izdavanja licenci u Agenciji za privredne registre nije kontrolisana i prateća dokumentacija uz polisu, odnosno ugovor kojim se definiše šta tačno osiguranje pokriva.

Nove polise trebalo bi da pokrivaju štete nastale neispunjenjem obaveza turističke agencije prema putnicima, kao i štete u slučaju da agencija ne izmiri troškove nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja. Za takve polise turističke agencije će morati da plate veću naknadu, ali predstavnici osiguravajućih kuća nisu mogli da kažu koliko će ona iznositi. Za postojeće polise agencije su plaćale od 25.000 do 30.000 dinara, čime je bila pokrivena šteta do 40.000 evra. Na sastanku se kao neformalni rok za izdavanje polisa pominjao 15. avgust, ali nije isključeno da to bude i ranije.

- Tekst novih polisa je maltene već osmišljen i u narednih 10 do 15 dana biće spremljeni svi uslovi. Nove polise će verovatno biti i nešto skuplje od sadašnjih, ali ne mogu trenutno da kažem i koliko - rekao je u ime osiguravajućih kuća Boško Dimitrijević iz „Unika osiguranja".

Obren Rović, predsednik Grupacije turističkih agencija, rekao je da su Agencije dovedene u nezavidnu situaciju da usred turističke sezone moraju da strepe da li će im licence biti oduzete ako na vreme ne obezbede nove polise osiguranja.

Rešiti problem što hitnije

Odeon: Mislim da je napravljena bespotrebna panika i optužbe, jer su agencije poslovale kako je država propisala. Potpisalo smo ono što je bilo po zakonu i onda nam odjednom kažu da to ne valja, smatra Mirko Bauk iz Odeona.

Kon Tiki: Ne znam detalje, ali uvek pozdravljam sve što je u interesu putnika. Mada, nas nove polise ne tangiraju mnogo, pošto smo mi uvek radili po zakonu, kaže za „Blic" Slobodan Mićić.

Džoli: Čekamo ishode pregovora „Jute" i Ministarstva. Ne učestvujemo u njima, već čekamo da „Juta" postigne dogovori i mi ćemo ga prihvatiti, rečeno je u „Džoliju".

JUTA: Sve izdate licence imaju istu polisu osiguranja, koja je gotovo identična kod sedam osiguravajućih kuća i druge polise nismo ni mogli da nabavimo. Veliki problem je što je promena usred sezone, smatra Ljubomir Cerović ispred Jute.

ATAS: Mi kao agencije smo se našli u nebranom gvožđu. Polise su bile takve kakve jesu i tada je bilo proglašeno da valjaju. Problem treba rešiti što hitnije, kaže Srđan Dživdžanović, iz Asocijacije turističkih agencija Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.