Trivan o zagađenosti: Uradili smo svoj posao, red na lokalne samouprave

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan o zagađenosti: Uradili smo svoj posao, red na lokalne samouprave

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da su primedbe i briga ne samo zaštitnika građana Zorana Pašalića već i bilo kog drugog građanina legitimni, jer je zagađenost vazduha važno pitanje.
Ministarstvo za zaštitu životne sredine uradilo je, i radi sve što je u njegovoj nadležnosti, da se reši problem zagađenosti, izjavio je Goran Trivan nakon što je zaštitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građana Zoran Pašalić pokrenuo postupak kontrole rada tog ministarstva, kao i postupak prema šest lokalnih samouprava.

S druge strane, dodao je, u nadležnosti je lokalnih samouprava da brinu o kvalitetu životne sredine i donose planove kvaliteta vazduha, kao i da lokalne inspekcije kontrolišu sve koji značajno utiču na kvalitet vazduha.
Prema njegovim rečima, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obišla je 2018. godine 83 objekta, podnela je jednu prekršajnu prijavu i 13 prijava za privredni prestup, dok je prošle godine, posle 94 inspekcijska nadzora podnela jednu prekršajnu prijavu i 12 prijava za privredni prestup.
"Resorno ministarstvo je i te kako obavilo svoj deo posla, i bez obzira na nedostatak nadležnosti u svemu tome, jer su one u lokalnim samoupravama, spremno je da pomaže lokalnim samoupravama kako bismo ove probleme rešili", rekao je Trivan za Tanjug.
Potvrdio je da je vazduh u Srbiji zagađen i dodao da Srbija po tome nije izuzetak u regionu.
"Podaci sa stranih sajtova nisu uvek u potpunosti tačni"Trivan je rekao i da podaci o zagađenosti gradova, regiona ili zemalja sa stranih sajtova nisu uvek u potpunosti tačni, te tvrdi da najtačnije informacije o tome daje Republička agencija za životnu sredinu.
Navodi i da taj problem nije od juče već da traje duže od deset godina i da su podaci iz tog perioda gotovo identični sa podacima sa kojima se sada raspolaže.
"To znači da se dugo borimo s problemima zagađenja koja nam dolaze pre svega iz termoenergetskih kapaciteta, iz kapaciteta za grejanje gradova i saobraćaja koji se poslednjih godina povećava", naveo je Trivan.
Ministarstvo "nije sedelo skrštenih ruku"Kaže da se u gradovima, naročito u Beogradu, svake godine gasi određeni broj kotlarnica, te se na taj način smanjuje broj tih zagađivača, uz napomenu da se, na drugoj strani, zbog reindustralizacije i povećanja broja motornih vozila, opet izjednačava ta količina zagađenja.
"Dakle, vazduh nam s vremena na vreme jeste veoma zagađen i dužni smo da se bavimo time, ali imamo svest o tome da to nije od juče i da ambijent u kome živimo jeste takav i da smo i mi sami, pre svega, zagađivači naše životne sredine i vazduha", rekao je Trivan.
Ponovio je da Ministarstvo "nije sedelo skrštenih ruku" i da "apsolutno radi svoj posao", dodajući da je krajem prošle godine poslalo pismo lokalnim samoupravama da ih obaveste o tome šta su preduzeli kada je u pitanju zagađivanje vazduha.
"Bilo je potrebno da nas obaveste da li su u skladu sa zakonom izradile planove kvaliteta vazduha koji zapravo predstavljaju mere koje svaka opština mora da preduzme u situacijama kada postoji opasnost od zagađenja vazduha ili kada je vazduh zagađen", objasnio je Trivan.
"Svest o značaju životne sredine porasla"Kaže da je od 145 kontaktiranih lokalnih samouprava, 66 odgovorilo, a od tog broja samo 29 je reklo da poseduje planove kvaliteta vazduha, 21 je rekla da nema nameru da takve planove izrađuje, a 16 da je u fazi izrade ili da će izvršiti merenja koja su neophodna da bi se ti planovi dogodili.
"Tim odzivom govorimo koliko zapravo ljudi još ne shvataju koliko je važno pitanje vazduha o kome već govorimo. Međutim, može se postaviti i pitanje: 'Ako je svih godina bilo ovako, zašto se sada odjednom tolika važnost pridata vazduhu?' Pridata je zato što je u našem društvu svest o značaju životne sredine porasla", primetio je Trivan.
Osim toga, dodao je, i predstavnici ministarstava sastajali su se s predstavnicima opština koje su označene kao najzagađenije kako bi pokušali da im pomognu u sprovođenju mera za bolji kvalitet vazduha.
Najavio je i da će Ministarstvo ove godine pomoći Užicu da ugasi jednu od svojih većih kotlarnica, a da su u toku razgovori i s predstavnicima opština Vladimirci i Kosjerić o mogućoj pomoći, dok je Kraljevu, Kragujevacu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Nišu i Kosjeriću skrenuta pažnja da moraju da izrade planove.
"Srbija nema dovoljno razuđenu mrežu mernih stanica"Trivan navodi i da Srbija nema dovoljno razuđenu mrežu mernih stanica i najavio da će Ministarstvo pomoći Agenciji za životnu sredinu da poveća broj tih stanica.
"Sve naše merne stanice manje-više su postavljene na takozvane crne tačke i kada dobijemo rezultate merenja kvaliteta vazduha, imajte u vidu da je reč o kvalitetu vazduha u našim najgorim tačkama", ukazao je Trivan.
Rešenja u smanjenju zagađenosti vazduha jesu, navodi, pošumljavanje, zatvaranje kotlarnica, prelaženje gradskih toplana na goriva koja su manje štetna, postavljanje filtera za vazduh na termoelektranama i manji broj automobila sa "evro 3" motorima na ulicama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.