Treća faza modernizacije: Opitno gađanje domaćim artiljerijsko-raketnim sistemom PASARS

Izvor: TangoSix.rs, 25.Maj.2020, 09:10

Treća faza modernizacije: Opitno gađanje domaćim artiljerijsko-raketnim sistemom PASARS

Vojnotehnički institut izveo je opitno gađanje probnom raketom RLN-IC 170 namenjenom trećoj fazi modernizacije topa PASARS u petak 22. maja u rejonu Vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“maja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. Gađanje je izvedeno raketama sa modifikovanog oruđa PASARS FM-1, sa udaljenog lansirnog pulta i nišanskog sistema a mete su bile osvetljavajuće minobacačke mine 120 mm.
RLN-IC 170 je raketa malog dometa sa infracrvenom glavom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << za samonavođenje (ICGSN) namenjena za protivvazduhoplovnu odbranu. To je unapređena verzija RLN-IC sa savremenijom ICGSN, digitalnom elektronikom upravljanja i bojevom glavom nove konfiguracije većeg kalibra. Pomenute komponente rakete, kao i raketni motor, razvija Vojnotehnički institut sa svojim kooperantima.
PASARS sa domaćom raketom RLN-IC 170 na poligonu “Pasuljanske livade“ / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Iz Ministartsva odbrane navedeno je i da je cilj opitnog gađanja bilo testiranje mogućnosti zahvata cilja pripremne i start-sekvence rakete i aerodinamičke konfiguracije, provera zakona vođenja rakete RLN-IC 170 u realnim uslovima samonavođenja gađanjem vazdušnog cilja, kao i provera funkcionalnosti novougrađenih podsistema rakete.
Prvi prototip domaćeg artiljerijsko-raketnog sistema PVO sa oznakom PASARS-16 prikazan je na vojnoj paradi u Novom Sadu 22. oktobra 2016. godine. Na šasiji kamiona FAP-2026BS/AV konfiguracije 6×6 sa oklopljenom kabinom potpuno nove konstrukcije izrađene u firmi ‘’Zastava kamioni’’, postavljen je borbeni modul sa švedskim jednocevnim topom Bofors L/70 kalibra 40 mm.
Na sistem su integrisane i dve domaće ICS rakete zemlja-vazduh sa oznakom RLN-IC koje su bazirane na sovjetskim raketama vazduh-vazduh R-13M od kojih su međutim preuzete samo aerodinamičke površine kao i deo prednje sekcije a sve ostalo je uglavnom iz razvoja domaće namenske industrije. Sistem je namenjen za trupnu protivvazduhoplovnu odbranu i zaštitu važnih objekata na teritoriji sa dometom od 8 km po visini i 12 km po daljini a za sistem je predviđena i integracija optoelektronske stanice TOMS.
Varijanta sa raketama RLN-IC je vrlo moguće samo jedna od tri verzija PASARS-a / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Kada se prvi put pojavila informacija da Srbija kupuje francuske raketne sistem PVO Mistral malog dometa, saznali smo da je predviđeno da jedna verzija tog sistema bude integrisana i na PASARS. Predstavnici Ministarstva odbrane su početkom novembra prošle godine na Sardniji, u Italiji, prisustvovali bojevom gađanju sistemom Mistral 3 u verziji Atlas RC.
U međuvremenu je javnosti prikazan i drugi, nešto izmenjeni prototip PASARS-a koga smo na vojnoj manifestaciji ‘’Sloboda-2019’’ mogli videti i u trećoj mogućoj verziji ovog sistema čije raketno naoružanje predstavlja sovjetski sistem zemlja-vazduh malog dometa tipa Igla. U direktnom televizijskom prenosu događaja su se u jednom trenutku mogli videti i kadrovi lansiranja rakete RLN-IC koji ukazuju da su ispitivanja već bila u toku.
Vojska Srbije ima veliku i hitnu potrebu za zamenom sredstava trupne protivvazduhoplovne odbrane, pre svega sovjetskih lakih mobilnih raketnih sistema 9K31M Strela-1M i 9K35M Strela-10M. Potrebno je obnoviti tehniku četiri artiljerijsko-raketna diviziona brigada Kopnene vojske od kojih tri koriste odavno zastarele Strele-1M. Takođe potrebna je zamena ovih sistema i u dva artiljerijsko-raketna diviziona vazduhoplovnih brigada RV i PVO koja su prvenstveno namenjena odbrani aerodroma.

The post Treća faza modernizacije: Opitno gađanje domaćim artiljerijsko-raketnim sistemom PASARS appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.