Traktoristi nastavili blokadu puteva u Vojvodini

Izvor: Blic, 01.Jun.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traktoristi nastavili blokadu puteva u Vojvodini

NOVI SAD - Jutros su poljoprivrednici , nezаdovoljni subvencijаmа koje im je ponudilo Ministаrstvo poljoprivrede blokirali Novi Sаd, Sremsku Mitrovicu, Vršаc, Titel, Opovo, Kovin, Kikindu, Bаčku Topolu, Srpsku Crnu, Zrenjаnin, Pаnčevo, pа su se nа putnim prilаzimа tim mestimа stvorile kolone vozilа. U Novom Sadu su odlučili da danas počnu da propuštaju vozila, kako se ne bi stvarale gužve.

U Novom Sadu poljoprivrednici i dalje nastavljaju proteste ispred Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vojvodine, a još uvek drže zatvorene puteve ka Temernu, Čeneju uz povremeno propuštanje vozila.

Okupljeni poljopivrednici su po saznanju da je na pregovorima u Beogradu Ministarstvo poljoprivrede ponudilo subvencije za 50 heketara rekli da se ne slažu sa takvom ponudom i dodali da čvrsto stoje pri svojih pređašnjim zahtevima, odnosno, da se subvencionišu gazdinstva do sto hektara.

Pojedini među njima su i predlagali svojim vođama iz udruženja poljoprivrdnika da zbog ovakvog odnosa Vlade prema njima prošire zahteve i traže momentalnu smenu ministra poljoprivrede i trgovine Dušana Petrovića.

Kako javlja Tanjug, u Vladi Srbije je u toku sastanak predstavnika vojvođanskih Asocijacija poljoprivrednika i resornog ministra Dušana Petrovića, na kome se raspravlja o zahtevima zemljoradnika da se uveća gornja granica obradivih površina za koje se daju državni podsticaji u vrednosti od 14 hiljada dinara po hektaru. Sastanku u Vladi Srbije prisustvuje i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Kako je najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede, nakon sastanka biće izdato saopštenje o rezultatima pregovora i neće biti ranije najavljenih izjava za novinare.

Zalutale ovce

Na punktovima gde su blokade i dalje je mirno, bez incidenata, a nezadovoljni vojvođanski paori su ispred Banovine u međuvremenu dovezli i nekoliko ovaca i koza sa jarićima.

Ovo je bilo posebno zanimljivo malim Novosađanima koji šetaju tuda sa roditeljima i čak se i fotografišu sa životinjama. Uz gromoglasne aplauze i navijanje proslavljen je beg jedne ovce koja je prošla kroz kordon policije i nastavila da trči kroz centar grada.

Pri tome, čak je utrčala u jedan butik, ali i prekinula svečano otvaranje manifestacije „Zmajeve dečje igre". Ubrzo zatim, poljoprivrednicu su uspeli da je uhvate i vrate nazad. Po svemu sudeći, oni nameravaju da i ovu noć provedu ispred Vlade Vojvodine.

Miroslav Kiš, predsednik UO Asocijacije poljoprivrednika, kaže za "Blic" da sada čekaju reakciju republičkih organa sa kojima predstavnici poljoprivrednika nisu imali nikakav kontakt duže od 24 sata.

- Čekamo da nas policija pusti da održimo protest u Beogradu kao što je i planirano - kaže Kiš.

Kiš dodaje da je autoput Beograd - Subotica, prema podacima poljoprivrednika, jedina saobraćajnica u Vojvodini koja ni na jednom mestu nije prekinuta, dok su na ostalim saobraćajnicama postavljene manje ili veće blokade, pri čemu poljoprivrednici naizmenično puštaju vozila da prođu.

Blokada puta prema hrvatskoj granici

Ratari Prigrevice, Svilojeva i Sonte, blokirali su danas regionalni put Apatin-Novi Sad na raskrsnici kod banje Junaković. Ova saobraćajnica vodi ka hrvatskoj granici kod Bogojeva. Kolone automobila propuštaju na svakih pola sata.

Predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković rekao je agenciji Beta da će poljoprivrednici danas nastaviti sa "još žešćim" pokušajima da stignu do Beograda i naveo da u tome učestvuje 6.000 do 7.000 traktora širom pokrajine.

- Nismo mi ti koji blokiramo puteve, i to građani treba da znaju. Policija blokira puteve jer nas sprečava u kretanju ka Beogradu - rekao je Ivković.

On je negirao da su poljoprivrednici obavili još jedan razgovor sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, ističući da su se sa njim sastali samo jednom, preksinoć, ali da nije postignut nikakav dogovor.

- Netačne su priče da nema para u budžetu, jer je ovo što tražimo projektovano u budžetu za ovu godinu. Zato tražimo da mere iz 2010. godine budu nastavljene i u 2011. godini - objasnio je Ivković.

Policajci odbili fudbalsku utakmicu sa paorima

Nekoliko stotina paora noć je u Novom Sadu provelo na otvorenom spavajući u traktorima ili u šatorima koje su postavili pored blokiranih mesta. Kako bi prekratili vreme tokom noći neki od njih su pravili kotlić ili paprikaš, dok je grupa koja logoruje ispred sedišta vojvođanske Vlade iskoristila zatvoreni Bulevar Mihajla Pupina za igranje odbojke i malog fudbala. Policija je bila neprestano pored njih, a na pozive protestanata da im se priključe u sportskom nadmetanju policajci su to odbili uz obrazloženje da ne mogu da igraju jer su u čizmama što nije sportski.

Od sinoć je blokirаn i аutoput Suboticа-Beogrаd kod Novog Sаdа, odnosno Temerinske petlje, kаo i međunаrodni grаnični prelаz Srpskа Crnjа kа Rumuniji.

Od jutros su poljoprivrednici blokirali most i u Bačkom Gradištu na izlazu iz sela prema Bečeju, i time blokirali pravac Novi Sad-Temerin-Bečej.

Otkazan sastanak sa Egerešijem

Sastanak predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija i predstavnika udruženja poljoprivrednika, ranije zakazan za 16 sati, otkazan je do daljnjeg, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Desetak traktora je blokiralo most u Gradištu, a blokiran je i letnji put od Gradišta ka Bečeju.

Na pravcu od Bečeja do Novog Sada na pet mesta su traktori blokirali put.

Put zа Beogrаd iz prаvcа Pаnčevа i dаlje je blokirаn trаktorimа i kаmionimа. Nаdležni preporučuju grаđаnimа dа koriste Beovoz, pošto je to jedini nаčin dа se nа vreme stigne iz Pаnčevа u prestonicu.

Grаđаni koji su se nаšli nа kolovozimа u Pаnčevu preporučuju drugimа dа ne kreću tim prаvcem, pošto se čekа i po nekoliko sаti.

DS: Nema sukoba u stranci zbog poljoprivrednika

Koordinator vladajuće koalicije u pokrajinskoj administraciji Dragoslav Petrović demantovao je spekulacije povodom protesta poljoprivrednih proizvođača, da postoji sukob unutar DS, odnosno da vojvođansko krilo te partije želi da izdejstvuje smenu resornog ministra Dušana Petrovića.

"Ne postoji nikakva konfrontacija između partijskog rukovodstva u centrali u Beogradu i ovog u Novom Sadu. Reč je samo o posledici politike koju sprovodi novi ministar poljoprivrede”, rekao je Dragoslav Petrović.

On se založio za direktni nastavak pregovora predstavnika Ministarstva poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva i asocijacija poljoprivrednika, dodajući da pokrajina u tome ne može da učestvuje.

Vlаdа je poljoprivrednicimа ponudilа subvencije od 14.000 dinаrа po hektаru zа gаzdinstvа do 30 hektаrа, umesto prvobitno predloženih deset. Rаtаri trаže dа se, kаo i prošle godine, subvencioniše do 100 hektаrа.

Međutim, u Ministаrstvu poljoprivrede kаžu dа zа to u budžetu, jednostаvno, nemа novcа.

Inače, u Skupštini Vojvodine počela je redovna sednica na kojoj, kako saznaje "Blic”, protesti poljoprivrednika neće biti tema. Očekuje se da se do kraja sednice neko od paora ipak obrati Skupštini.

Povezane vesti: Stotinama traktora blokiran Novi Sad Hrvatska: Policija zaustavila seljake na putu ka Zagrebu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.