Toplane spremne za hladne dane, obećavaju dobro grejanje

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplane spremne za hladne dane, obećavaju dobro grejanje

Danas zvanično počinje grejna sezona, ali zbog visokih spoljnih temperatura toplane ne greju. Početkom prošle sedmice dosta daljinskih sistema je kroz tehničke probe grejalo jer je bilo hladno. Bio je to test da se isprobaju sistemi i zabeleženo je i mnogo reklamacija. U Beogradskim elektranama kažu da su toplo vreme iskoristili da saniraju prijavljene probleme i da su spremni za hladne dane.
U Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postoji 59 toplana za daljinsko grejanje. Sve obećavaju dobro grejanje po starim cenama. Samo dve toplane su najavile veće račune, objašnjavajući to usklađivanjem cena grejanja sa cenom energenata.

Polovina stanovnika priključenih na daljinsko grejanje živi u Beogradu i tokom proba sistema bilo je dosta pritužbi građana..
Izvršni direktor za proizvodnju u Beogradskim elektranama Ivana Kalanja je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je normalno da ima "iskakanja" kada se pokrene sistem koji je mirovao pet meseci.
Toplo vreme prethodnih dana iskorišćeno je za saniranje prijavljenih problema.
Međutim, građani su se najviše žalili upravo na nemogućnost da kontaktiraju Dispečerski centar Beogradskih elektrana i prijave kvarove.
"Mnogo je poziva na početku grejne sezone i molimo građane, u slučaju da nema grejanja u celom obektu, da se javlja ili upravitelj zgrade ili neko od stanara da prijavi ceo taj objekat. Da ne bude poziva iz pet stanova jer to zagušuje veze i oduzima vreme da primimo sve reklamacije", apeluje Ivana Kalanja.
Redosled rešavanja problema
Priorit jeste reševanje slučajeva kada nema grejanje u celom objektu, kao i kada je reč o curenju radijatora da ne bi nastala neka ozbiljnija materijalna šteta.
Kada se sistem stabilizuje, na red dolazi rešavanje problema sa lošim grejanjem i slučajeva kada ne funkcionišu pojedina grejna tela u stanu.
Sve podstanice priključene na sistem Beogradskih elektrana su automatizovane i isključuju se u zavisnosti od spoljne temperature. Podešavanja su prilagođena odluci o snabdevanju i Pravilima o radu distributivnog sistema.
"Svaka podstanica ima svoj senzor i reguliše rad u tim zgradama prema spoljnoj temperaturi. Na 15 stepeni ide se na gašenje, a na 12 ponovo podiže", objašnjava Ivana Kalanja.
Propisana temperatura u stanovima je 20 stepeni, plus ili minus jedan stepen, a mnogi građani se žale da je to suviše niska temperatura. Ivana Kalanja kaže da se toplane drže propisa, a da je subjektivni osećaj građana nešto sasvim drugo.
Radnim danom grejanje traje od šest do 22, a vikendom od sedam do 22 sata. Propisi predviđaju da toplane "miruju" dok prosečna dnevna temperatura ne padne ispod 12 stepni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.