Titovi poštovaoci iz eks-Ju republika obilaze Kuću cveća, među njima najviše Slovenaca

Izvor: Blic, 04.Maj.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Titovi poštovaoci iz eks-Ju republika obilaze Kuću cveća, među njima najviše Slovenaca

Prošlo je 32 godine od kada je na današnji dan preminuo nekadašnji doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito (4. maja 1980. godine) u bolnici u Ljubljani, a njegovoj sahrani u Beogradu je prisustvovalo više od 200 visokih državnih i političkih ličnosti iz sveta. Na Titovom grobu u Kući sveća u Beogradu okupljaju se njegove pristalice iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Titovi poštovaoci nekadašnjem predsedniku odaju počast polaganjem cveća i venaca ispred njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bisti širom bivše Jugoslavije, kao i u Kući cveća u Beogradu.

Kuću cveća je jutros na otvaranju kapije posetilo oko 600 hodočasnika, među kojima je ubedljivo najviše bilo Slovenaca. U kući cveća očekuju da će do kraja dana biti nešto više od hiljadu posetilaca.

Franko Pleško bio je vodič za grupu Slovenaca koji su jutros doputovali u Beograd i prvo što su obišli bila je Kuća cveća.

- Pošli smo iz Nove Gorice sa punim autobusom. Među nama ima i učesnika NOB-a koji su oslobađali Beograd. Veliko je interesovanje za ove ture. Bili smo i u Jajcu, Kumrovcu, već sutra idemo u Kragujevac da položimo vence u Šumaricama - ispričao je Pleško.

Tito se na čelu Jugoslavije nalazio punih 35 godina i imao je nesumnjivo veliki ugled u svetu, a bio je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

U unutrašnjoj politici ostavio je ustrojstvo koje se se na kraju pokazalo kao neodrživo - Ustav iz 1974. godine, a specifičan sistem konsenzusa predstavnika republika i pokrajina pokazao se kao nerešiv problem kada se raspao Savez komunista Jugoslavije.

Rođen je Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju 1892. godine, u mešovitoj hrvatsko slovenačkoj porodici, a kao austrougarski kaplar učestvovao je u Prvom svetskom ratu - između ostalog i u borbama protiv srpske vojske.

Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915. godine, pa je izvesno vreme bio zarobljenik, a u njegovim zvaničnim biografijama navođeno je da je učestvovao i u Oktobarskoj revoluciji.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio se krajem 1920. godine, kada je postao član Komunističke partije, a 1937. njen generalni sekretar, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića.

Radio je 1936-1937. u Kominterni u Moskvi, u vreme kad je likvidiran znatan broj jugoslovenskih komunističkih prvaka.

Legendarni vođa borbe protiv nacističkih okupatora

Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu Partizanski pokret, odnosno Narodnooslobodilačku vojsku a iz rata je izašao kao legendarni vođa.

Osim borbe protiv okupatora, jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju - tokom i nakon Drugog svetskog ratarata. U zanosu revolucionarne "pravde" nestale su desetine hiljada nekomunista - pod maskom "borbe protiv saradnika okupatora", čime je u stvari uništen čitav tadašnji građanski sloj.

Tito je ostao upamćen i po tome što je 1948. godine odbio Staljinov pritisak, odnosno Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih partija, nakon čega je decenijama dobijao značajnu finansijsku pomoć od SAD.

VIDEO > Saopštavanje vesti o smrti Josipa Broza Tita:

Povezane vesti: Sutra 32. godišnjica Titove smrti

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.