Završni ispit iz matematike odložen, kombinovani test nije provaljen

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završni ispit iz matematike odložen, kombinovani test nije "provaljen"

Osmaci neće danas polagati test iz matematike, već u četvrtak, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Ministar prosvete Mladen Šarčević je saopštio da je test iz matematike za malu maturu "provaljen". Utvrđeno je da nije procureo kombinovani test i da su primeri testa koji su kružili društvenim mrežama od prošle godine. Test iz maternjeg jezika nije sporan.
Polaganje testa iz matematike u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << završnog ispita koje je bilo zakazano za danas u devet časova odloženo je za četvrtak, 20. jun. Učenici će test polagati od 9 do 11 časova.

Kombinovani test će biti održan po planu – sutra. I sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju se po utvrđenom Kalendaru.
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je test iz matematike za malu maturu "provaljen".
"Krivica je do pojedinaca koji će biti kažnjeni. Policija sprovodi istragu, utvrdićemo gde su otvarane vrećice i niko neće moći da dokaže da nije tako. Odgovornost će snositi načelnik neke uprave, direktor svakako, a onda ćemo videti ko je bio u kontaktu sa testom", rekao je Šarčević.
Pomoćnica Ministra prosvete Vesna Nedeljković izrazila je žaljenje zbog odlaganja testa i dodala da je "uvek u pitanju ljudski faktor".
"Imamo saznanja, u neposrednoj smo komunikaciji sa MUP-om. Zahvalni smo kabinetu ministra Stefanovića koji nam je pružio pomoć u otkrivanju odakle je poteklo. Ne mogu ništa da kažem dok su u toku istražne radnje", rekla je Nedeljkovićeva.
Navela je da je 50 odsto Srbije digitalizovano i da se nada da će u narednih pola godine taj proces biti završen, kako bi se naredne godine test polagao elektronski i ovakve situacije se ne bi ponavljale.
Direktor OŠ "Kralj Petar Drugi" u Užicu Nikola Bacetić rekao je za RTS da će škole morati da prikupe sve testove, kako bi se utvrdilo da li su otvarani. Ukoliko jesu, moraće da postoji pokriće – da li su supervizori prisustvovali i slično.
Jovica Stevanović, prosvetni savetnik iz Pčinjskog okruga, objasnio je da su testovi deljeni između 5.30 i 7 časova. Direktori su onda u pratnji policijskih službenika krenuli ka školama, kada su saznali da test danas neće biti rađen.
Iz Demokratske stranke, Narodne stranke, LSV-a, PSG-a i Dveri su tražili od ministra Šarčevića da podnese ostavku zbog propusta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.