Tadija napisao roman, snimio film, uređuje sajt – sve to sa 16 godina

Izvor: RTS, 20.Jan.2019, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadija napisao roman, snimio film, uređuje sajt – sve to sa 16 godina

Tadija Čaluković je osnivač i urednik internet časopisa "Salome", autor i reditelj dokumentarnog filma "Njihova veličanstva Film i Knjiga". Nedavno je objavio i prvi roman "Mutant u vozu". A ima svega 16 godina i ide u srednju školu.
Osnova romana je priča o usvojenom dečaku koju je Tadija započeo u osmom razredu i potom je domaštavao. Oblikovale su je agresija i nasilje - mračni elementi naše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svakodnevice. Poigrao se i negativnom stranom novih tehnologija, dajući svoje viđenje života u budućnosti. 

Tadija kaže da je glavni i osnovni motiv pitanje identiteta, koliko u stvari on utiče na uspeh koliko utiče na neuspeh, kako nacije, tako i pojedinca. 
"Stavio sam ga u 22. vek iz razloga da bih pokazao da se, koliko god napredovali neki osnovni problemi, ljudi, karakteri pa čak i ljudske sudbine - takve stvari neće promeniti", kaže Tadija.
Tadija mutira ne samo davnu prošlost i postbudućnost - moguće i nemoguće - nego i osobine romana i predstave o piscima, kaže pesnik Matija Bećković, koji je Tadijinom junaku savetovao "bez ljubavi smo ništa".
"Zapamtite ovo ime Tadija Čaluković. On je oličenje one tradicije koja je čuvanje lepote a ne lanac koji nas okiva", rekao je Bećković. 
Za uspeh su važni: hrabrost, upornost i strpljenje, ali i stalni rad, kaže mladi pisac.
"Tekst mora da bude natopljen energijom i emocijama, da ne ostavim mesta za prazan hod ili dosadu", kaže Tadija.
Za dosadu Tadija ne zna - upravo završava svoj prvi kratkometražni igrani film o Francu Kafki.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.