Izvor: Politika, 31.Okt.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi građani imaju pravo na zdravstvenu knjižicu

Na adrese tri miliona domaćinstava u Srbiji početkom novembra će biti distribuirane brošure sa informacijama o pravu građana na zdravstvenu knjižicu, istakla je juče Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na ovaj korak RZZO se odlučio, kaže ona, jer veliki broj stanovnika Srbije nije u dovoljnoj meri informisan o načinima ostvarivanja svog prava, kao i članova porodice na zdravstvenu knjižicu.

– One kategorije stanovništva koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imaju prihode imaju i obavezu plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok se za građane koji ne ostvaruju prihode doprinos plaća iz budžeta Republike Srbije. I zaštićene kategorije, u koje spadaju deca, trudnice, stariji od 65 godina, imaju pravo na overenu knjižicu – istakla je Vukajlovićeva.

Previd zakonodavca je, kako ona smatra,to što osobe bez prihoda nisu oslobođene plaćanja stomatoloških usluga, kao i da će izmene tog dela Zakona o zdravstvenom osiguranju zbog toga biti među prvim predlozima.

Na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga naglašeno je da će RZZO obezbediti zdravstvene knjižice za 65 penzionera koji zbog međudržavnog spora nisu ostvarili pravo na penziju u Crnoj Gori, koja je trebalo da im obezbedi i zdravstveno osiguranje.

– Više od 15 meseci dvojica kolega, od 88 i 82 godine sa nizom oboljenja, zbog tog spora nisu mogli da se leče. Supruzi jednog kolege je pozlilo na ulici, zapala je u komu i dugo je bila u bolnici, a on nije mogao da plati lečenje – istakao je Živan Pešić, predstavnik vojnih penzionera, koji su bez primanja.

Svetlana Vukajlović je napomenula da žitelji Srbije moraju da imaju na umu da svaki hitan slučaj, recimo ako neko padne u komu ili doživi saobraćajnu nesreću, mora da bude zbrinut na teret budžeta i da se dešava da se ljudima naplaćuju usluge koje ne bi trebalo.

U brošuri se nalazi i obaveštenje o prestanku važenja stare zdravstvene knjižice od 1. januara naredne godine, kao i da neće biti moguće produženje ovog dokumenta. Od Nove godine u Srbiji će se priznavati samo nove zdravstvene knjižice, pa zamenu starih građani mogu da obave u naredna dva meseca. Poslednji podaci pokazuju da je do sada „legitimacije” za lečenje zamenilo oko 6.500.000 stanovnika.

Oni koji nemaju regulisano zdravstveno osiguranje mogu da se obrate za pomoć u filijalama RZZO-a, da se ne bi i dalje dešavalo da deca ne budu vakcinisana, da trudnice plaćaju porođaje, da osobe starije od 65 godina plaćaju lečenje...

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 31/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.