Svetom liturgijom i litijom obeležena stogodišnjica smrti porodice Romanov

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetom liturgijom i litijom obeležena stogodišnjica smrti porodice Romanov

Danas obeležavamo dan koji je tragičan za čitav slovenski narod i za nas Srbe, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Srpska pravoslavna crkva i podvorje Ruske crkve u Beogradu obeležili stogodišnjicu smrti carske porodice Romanov.

Tim povodom liturgiju kojoj je prisustvovalo stotine građana služio je služio patrijarh srpski Irinij, a litija se kretala od Ruske crkve do spomenika Caru Nikolaju Drugom.

U besedi kod spomenika, patrijarh Irinej je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da Srbija ima mnogo razloga da obeleži današnji dan, za koji je rekao da je pre sto godina bio najtragičniji dan u istoriji ruskog i slovenskog naroda uopšte.

FOTO: Tanjug/Filip Krainčanić"Danas obeležavamo dan koji je tragičan za čitav slovenski narod i za nas Srbe. Car Nikolaj učinio je mnogo za srpski narod i kada naši zapadni saveznici nisu hteli da prime srpsku vojsku, koja se kretala kroz Albaniju, car Nikolaj im je postavio ultimatum, ili će ih primiti ili će on (Car Nikolaj) sklopiti mir sa Nemačkom", podsetio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je istakao da je pitanje da li bi Srbije posle Prvog svetskog rata uopšte i bilo da nije bilo cara Nikolaja II.

FOTO: Tanjug/Filip Krainčanić

Opisujući istorijske događaje koji su se desili pre 100 godina, patrijarh je naveo da je današnjem danu i mučeničkoj smrti cele carske porodice prethodilo godinu dana, kako je rekao, mučenja, ponižavanja i klevetanja cara Nikolaja koji je, kako je kazao, bio spreman da sve žrtvuje za Rusiju i ruski narod.

FOTO: Tanjug/Filip Krainčanić

Dodao je da su ga prvo izdali ruski ministri i generali, koji su mu savetovali da abdicira, jer su mu rekli da je spas Rusije u tome.

"Nakon mučeničkog ubistva cara Nikolaja i njegove porodice u Rusiji je počela da se proliva krv, stradali su najugledniji ljudi, hiljadu crkava je porušeno... Prolivana je krv na svakom mestu i to je trajalo mnogo desetina godina", kazao je Irinej i dodao da su mnogi Rusi i u vreme boljševizma i socijalizma čuvali ikone cara Nikolaja i poštovale ono što je on uradio za svoju zemlju, kao i njegovo stradanje.

FOTO: BKTVNews

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da je Nikolaj Drugi žrtvovao svoj život, život svoje porodice, svoju krunu i carstvo zbog Srbije.

"On zato i danas, 100 godina od njegove mučeničke smrti živi u srcima svih Srba. I živeće večno, jer su ga njegova dela i stradanje učinili velikim", kazao je Popović.

Osvrnuvši se na dela cara Nikolaja, Popović je primetio da većina prisutnih na današnjem parastosu ne bi bilo ni rođeno da sveti car Nikolaj Drugi nije spasao naše pretke sigurne smrti.

FOTO: BKTVNews

Popović je rekao i da kao što je nekada car Nikolaj pomagao Srbiji tako danas čini ruski predsednik Vladimir Putin, koji Srbiji pomaže u očuvanju Kosova i Metohije i opstanku Srbije i srpskog naroda.

"Jer bez Kosova i Metohije mi ne postojimo ni kao narod, ni kao država. To je poruka svima onima koji podržavaju lažnu tvorevinu na Kosovu. Rusija će pristati jedino na rešenje koje je prihvatljivo srpskom narodu, a koje je u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN i Ustavom Republike Srbije", kazao je Popović.

Istakao je da kao što se Srbija neće odreći KiM, tako se neće odreći ni bratstva sa Rusijom.

"Srbija je ponosna zemlja koja nikada ne izdaje svoju braću. Pritisci na našu zemlju su ogromni, ali Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, jer bi, u suprotnom, zarila sama sebi nož u leđa", kazao je Popović.

Obeležavanju 100 godina od stradanja carske porodice u Beogradu, osim patrijarha Irineja, ministra Popovića i mnogobrojnih građana, prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, kao i mnogi poslanici Narodne skupštine Srbije.

Ubistvo ruske carske porodice Romanov, koje se dogodilo se u noći između 16. i 17 jula 1918. godine jedno je od najvećih misterija sveta. Prema zvaničnoj verziji, cara Nikolaja II, njegovu suprugu Aleksandru i njihovo petoro dece, kao i četiri člana kraljevske posluge, boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu.

Prijem u Starom dvoru: "Srbija sa uvažavanjem seća poslednjeg ruskog cara Nikolaja"

Povodom 100 godina od stradanja ruske carske porodice Romanov, u Starom dvoru gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić organizovao je svečani prijem na kojem je istakao da se Srbija sa uvažavanjem seća poslednjeg ruskog cara Nikolaja, koji je, podseća, podržavao Srbiju i pomagao srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata.

"O naklonosti koju je pokazivao prema Srbiji svedoče i brojni zapisi. Zato se danas sa uvažavanjem sećamo ovog stradalnika i njegove porodice, i na ovaj način iskazujemo poštu caru Nikolaju, uz poruku da Srbija nikada neće zaboraviti njegov značaj za našu istoriju", naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao i da nas 100 godina od smrti porodice Romanov podseća koliko daleko u istoriju seže prijateljstvo i savezništvo sa Rusijom.

U znak zahvalnosti za sve što je uradio za srpski narod, navodi Radojičić, u centru Beograda, u Ulici Kralja Milana caru Nikolaju je podignut spomenik 2014. godine.

Takođe, dodaje gradonačelnik, i ulica u samom srcu prestonice nazvana je njegovim imenom.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.