Izvor: RTS, 27.Jan.2021, 20:58

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji

U centru Beograda, kod nekadašnje Železničke stanice, svečano je otkriven spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara. Predsednik Aleksandar Vučić je poručio da je od Stefana Nemanje do danas srpski narod državotvorni narod. "Bez svesti da je postojao neko pre nas, ko je imao snove koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć", istakao je predsednik.
Spomenik je delo ruskog vajara i akademika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandra Rukavišnjikova. Postavljen je krajem prošle godine na Savskom trgu.

Stefan Nemanja koji stoji na vizantijskom šlemu u jednoj ruci drži mač, a u drugoj Hilandarsku povelju.
Rekonstruisani Savski trg dobio je polukružni oblik sa centralnom figurom Stefana Nemanje i saobraćajem izmeštenim na obode trga. Obnovljena je i fasada zgrade stare Železničke stanice, koja će postati Muzej istorije Srbije.

Spomenik Stefanu Nemanji otkrio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Simbolično, sve se dešava na dan Svetog Save, sina Stefana Nemanje, koji Srpska pravoslavna crkva, sve škole i druge institucije obeležavaju kao Savindan, školsku slavu posvećenu utemeljivaču našeg obrazovanja, crkve, diplomatije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2021

BEOGRAD - U centru Beograda, kod bivše Željezničke stanice, otkriven je spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.