Sve više radnih sporova rešava se mirenjem

Izvor: RTS, 18.Okt.2019, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više radnih sporova rešava se mirenjem

U Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova ove godine udvostručen je broj u kojima posreduje. Tome su doprinele prošlogodišnje izmene zakona i veća ovlašćenja miritelja. Posredovanje Agencije je od vitalnog značaja za socijalni dijalog, koji je proritet Vlade, ocenio je resorni ministar Zoran Đorđević.
Zakinute zarade i razne naknade, a sve češće i pomoć oko kolektivnih ugovora u državnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preduzećima, doprineli su da se ove godine pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova nađe oko 2.200 slučajeva.

Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, navodi da je agencija u ovoj godini imala dvostruko više predmeta nego u prošloj, a ako se poredi period od 2010. do 2014. godine, ima ih 10 puta više.
Direktor Agencije Mile Radivojević ističe da je smisao bio da se taj institut najčešće koristi u privatnom sektoru, ali je praksa pokazala da broj radnih sporova nije ništa manji ni u javnom sektoru.
Postupak je za obe strane besplatan. U nedostatku specijalizovanih sudova rada, štedi vreme dugih sudskih sporova, ocenjuju sindikati.
Zoran Stojiljković iz UGS "Nezavisnost" smatra da je to sindikatima jako važno, jer su oni predstavnici slabije strane, koja ima manje načina da svoj cilj ostvari lobiranjem i političkim uticajem.
Gotovo hiljadu sporova vođeno je zbog isplate otpremnina, rešeno je 11 kolektivnih zahteva, u dva slučaja obustavljen je štrajk.
Svega šest je vođeno zbog otkaza, a 15 zbog mobinga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.