Izvor: RTS, 30.Avg.2020, 09:27

Sve spremno za polazak u školu, šta čeka prvake i druge đake

Sve je spremno za početak nove školske godine, jedinstveni plan nastavnih jedinica, mere zaštite ali i prijem đaka prvaka, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.
Početak nove školske godine, a posebno polazak u školu bili su trenuci velikog uzbuđenja i radosti kako za đake tako i za njihove roditelje.

Ove godine, u uslovima još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvek prisutne epidemije koronavirusa, sve je drugačije, a najintrigantnije pitanje ovog leta bilo je kako će se organizovati nastava.
Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić kaže da je spreman i prijem đaka prvaka.
"Škole su to već pripremile, prvi dan prvaka, simbolične poklone a organizovan je i dolazak dece i roditelja u različitim terminima da se upoznaju sa školom, učiteljima", rekao je Pašić.
Kada je reč o predstojećoj školskoj godini Pašić kaže da je sve je spremno, sva uputsva, materijali, održani su sastanci sa direktorima škola a u školama su održana nastavna veća.
"Ne znamo šta nam donosi budućnost ali znamo da je važno ono što naučimo", istakao je Pašić.
Date su i zdrastvene mere i preporuke poput onih o nošenju maski a nastavnici su dobili plan nastavnih jedinica kako bi bila sinhronizovana i nastava na daljinu. 
Ko se izjasnio za onlajn nastavu Kada je reč o onlajn nastavi pomoćnik ministra prosvete kaže da se najmanje prvaka a najviše osmaka izjasnilo za taj vid nastave.
"Učenici su podeljeni na A i B grupe koji dolaze različitim danima a učenici će moći i da prate onlajn nastavu uživo", kaže Pašić.
Deca mlađa od 11 godina moći će da borave u boravku kao i do sada i da budu bezbedna dok su im roditelji na poslu, rekao je pomoćnik ministra prosvete. 
Situacija u enklavama na Kosovu i Metohiji nije najbolja jer se tamo ne sprovode mere kao u centralnoj Srbiji pa će početak školske godine biti najverovatnije pomeren za nedelju, dve dana.  
Pašić kaže da nema jedinstvenog konsenzusa o načinu izvođenja nastave i da je svaka zemlja specifična.
"Svaka zemlja ima neki svoj model i školska godina pred nama će takođe biti specifična po mnogo čemu jer ne znamo šta nas čeka u narednom periodu ali je svima u interesu da sve funkcioniše na najbolji mogući način", rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.