Izvor: RTS, 23.Sep.2021, 17:34

Suša bila brža od kombajna, ratari mogu da budu zadovoljni jedino cenom kukuruza

Sunčica Savović iz udruženja "Žita Srbije" rekla je za RTS da će ove godine biti njiva gde kombajni neće morati da ulaze jer neće imati šta da oberu, međutim, Srbija je ipak daleko od uvoza kukuruza. Ono čime ratari mogu da budu zadovoljni je cena, koja je u ovom trenutku iznad 26 dinara po kilogramu, navela je Savovićeva.
Počela je berba kukuruza u Srbiji, ali proizvođači kažu da nemaju razloga da budu zadovoljni, prinosi sa njiva su čak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 40 odsto manji u odnosu na prosečan rod, a 50 odsto manji na prošlogodišnji rod koji je bio rekordan. Razlog je velika suša.

Sunčica Savović iz udruženja "Žita Srbije" rekla je gostujući u Jutarnjem programu da je žetva počela prošle nedelje i da su velike razlike u prinosima, a one se kreću od 4,6 do sedam tona po hektaru.
Prema njenim rečima, vrlo je teško odrediti tačan prinos na nivou zemlje, ali je malo verovatno da će prinos biti ispod 5,9 i iznad 6,2 tone po hektaru.
"To za nas znači rod od šest miliona tona kukuruza, to je za dva miliona tona manje nego prethodne godine. U procentima to je 25 posto manji rod", navela je Savovićeva.
Naglašava da će sigurno ove godine biti njiva gde kombajni neće morati da ulaze jer neće imati šta da se obere.
Kako napominje, treba imati u vidu da padavine nisu bile ravnomerno raspoređene, a i da svi proizvođači nemaju naviku da primenjuju iste agrotehničke mere, ali s druge strane, imamo i njive gde su prinosi i 10 tona po hektaru.
"Imamo situacije u istom ataru gde je isti sastav zemljišta, a na jednoj su prinosi četiri, a na drugoj sedam tona po hektaru, što znači da kada su ekstremne vremenske prilike, pravilna upotreba agrotehničkih mera dolazi do izražaja", kaže gošća iz "Žita Srbije".
Istakla je da su površine koje se u Srbiji navodnjavaju simbolične i proizvođači i država bi trebalo da daju svoj doprinos da se posledice suše umanje kada već ne mogu da se izbegnu.
Daleko od uvoza kukuruza "Država bi trebalo da stvori uslove za navodnjavanje što većih površina, a proizvođači da primenjuju agrotehničke mere", rekla je Savovićeva.
Govoreći o osiguranju njiva, kaže da to još nije prihvaćeno kod proizvođača.
"Ovo jeste lošija godina, ali svakako će biti dovoljno kukuruza. Ali za domaće potrebe je neophodno 4.700.000 tona", napominje.
Kako kaže, ipak smo daleko od uvoza kukuruza.
"Ako ratari nečim mogu da budu zadovoljni, to je cena. Prošle godine na početku žetve kukuruz je koštao 16,20 dinara, da je na kraju žetve cena stigla do 19 dinara. A u ovom trenutku proizvođači dobijaju nešto iznad 26 dinara po kilogramu", uporedila je Savovićeva.
Naglašava da nova poskupljenja zbog cene kukuruza ne očekuje.
Suša je najmanje ostavila posledice na suncokret, a rod pšenice je ove godine bio rekordan. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.