Sudije porotnici protestuju zbog ukidanja naknada

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije porotnici protestuju zbog ukidanja naknada

Društvo sudija porotnika Srbije organizovalo je danas ispred sedišta Viših sudova u Srbiji polučasovne protestne skupove, zahtevajući obračun i isplatu zaostalih naknada i poništavanje odluke Visokog saveta sudstva kojom je to pravo ukinuto.

Predsednik Društva sudija porotnika Srbije Branislav Stošić rekao je agenciji Beta da porotnicima većine sudova naknade nisu isplaćene od marta, a u pojedinim sudovima i od novembra prošle godine.

On je rekao da je odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Visokog saveta sudstva koja je stupila na snagu 20. septembra, ukinuto pravo sudija porotnika na naknadu u paušalnom iznosu 35 odsto zarade sudije istog suda.

"Ukinuli su naknadu i naveli nas da taj posao radimo besplatno, odnosno da finansiramo funkciju sudije porotnika, jer mi imamo objektivne troškove", kazao je Stošić.

Stošić je ocenio da je odluka Visokog saveta sudstva neustavna, jer će njenom primenom praktično prestati da važi funkcija koju trenutno obavlja 3.250 sudija porotnika.

On je rekao da sudije porotnici trenutno učestvuju u procesu minimuma rada u sudovima koji je organizovan zbog štrajka sudske administracije, i da će uprkos nezadovoljstvu, do kraja godine neće obustavljati rad.

"Nećemo blokirati rad pravosuđa, ali ako se nastavi to stanje nismo u mogućnosti da radimo", kazao je Stošić i dodao da će sudije porotnici pre radikalizacije protesta dati "državi primeren rok da reši problem".

Sudije porotnici Višeg suda u Somboru saopštile su danas da je odluka Visokog saveta sudstva o ukidanju naknade za rad i smanjenju iznosa koji im se plaća za vreme provedeno u sudnici, skandalozna.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da je odlukom Visokog saveta sudstva iznos koji se sudijama-porotnicima plaća za sat vremena provedenog u sudnici sveden na 150 dinara.

Ukazali su da među sudijama porotnicima ima i dosta nezaposlenih osoba kojima je to jedini izvor zarade i da pojedini putuju i po 40 kilometara do suda, kako bi u skladu sa zakonom učestvovali u odlučivanju u sudskim postupcima.

Protestno okupljanje održano je i jutros u 11 sati u Beogradu ispred zgrade Višeg suda, kao i ispred 15 sedišta viših sudova u Srbiji, rekli su u Društvu sudija porotnika Srbije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudije porotnici protestuju zbog ukidanja naknada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2010

BEOGRAD -..Društvo sudija porotnika Srbije organizovalo je danas ispred sedišta Viših sudova u Srbiji polučasovne protestne skupove, zahtevajući obračun i isplatu zaostalih naknada i poništavanje odluke Visokog saveta sudstva kojom je to pravo ukinuto...Predsednik Društva sudija porotnika Srbije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Štrajkuju i sudije porotnici

Izvor: B92, 18.Okt.2010

Beograd -- Društvo sudija porotnika Srbije organizovalo je ispred sedišta Viših sudova u Srbiji polučasovne protestne skupove...Oni zahtevaju obračun i isplatu zaostalih naknada i poništavanje odluke Visokog saveta sudstva kojom je to pravo ukinuto. ..Predsednik Društva sudija porotnika Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.