Studentski život polako se vraća u normalu

Izvor: RTS, 30.Maj.2020, 22:00

Studentski život polako se vraća u normalu

Studentski život polako prelazi u redovne tokove. U studentske domove u Beogradu do sada se vratilo oko pet hiljada studenata, odnosno polovina korisnika usluga Studentskog centra Beograd. Na fakultete sada dolaze samo studenti i nastavnici koji imaju ispite i vežbe, a punim kapacitetom bi trebalo da počnu da rade od juna. A krajem juna, na prijemne ispite stižu i budući brucoši.
O trošku države na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Univerzitetu u Beogradu na osnovnim akademskim studijama školovaće se 9.621 student. Osim toga, po 91 mesto određeno je za one koju su srednju školu završili u inostranstvu, Rome, za studente sa hendikepom.

"Što se tiče studenata sa hendikepom  – oni bi trebalo da se jave Centru za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu, da podnesu prijavu kod njih kako bi komisija koja postoji u okviru Univerziteta u Beogradu mogao da predloži rektorki rešenje, a da oni to dobiju svakako pre 24. juna kada počinje prijavljivanje na fakultete Univerziteta u Beogradu", kaže prorektor Univerziteta u Beogradu Petar Bulat. 
Naša nauka se tokom proteklih meseci pokazala u najboljem svetlu, jer je testiranje na koronu iznela naša naučna zajednica, kažu u resornom Ministarstvu.
Napominju da je pre dve godine bilo angažovano oko hiljadu istraživača mlađih od trideset godina, a ove godine ih je dve hiljade petsto osam. Naučne aktivnosti se nastavljaju, otvaraju se novi konkursi.
"Kada je reč o sredstvima, mi smo uspeli da završimo pre korone, pre vanrednog stanja, uspeli smo da ratifikujemo kredit Svetske banke, koji je na 43 miliona evra, on je namenjen za nauku. Ali mnogo važnija stvar od toga je da ta sredstva povlače za sobom i 31,5 miloin bespovratnih sredstava iz IPA fondova Evropske komisije, tako da je to u narednim periodima dodatna vrednost u sredstvima za nauku u iznosu od 74 i po miliona evra", kaže državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović.
U novoj akademskoj godini za doktorande je predviđeno 516 budžetskih mesta, a na master studuje o trošku države biće upisana 3.624 studenta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.