Što su rode donele Sremskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 06.Avg.2018, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što su rode donele Sremskoj Mitrovici

Rode su ove godine u Sremskoj Mitrovici izabrale novo stanište – bazen i sportski centar. Meštani veruju da je to dobar znak.
Zaposleni u Sportskom centru "Pinki" u Sremskoj Mitrovici od nedavno imaju nove stanare – mlade rode koje graciozno hodaju po krovu velelepne zgrade bazena.

Posetioci su oduševljeni prisustvom ovih plemenitih ptica i često ih fotografišu kao simbol nečeg dobrog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i novog.
"Ove godine smo primetili da ih ima pet. Dolaze, obično se nameste tamo na bazen, na vrh bazena i valjda posmatraju šta bi, čime bi se hranile, tamo ima nekih žaba, ima i rastinja", navodi Josip Adašević, radnik Sportskog centra "Pinki".
Ognjen Vukičević iz Sremske Mitrovice kaže da rode prepoznaju pitomo mesto, gostoprimstvo u gradu, novu zgradu, dobre domaćine...
"Pa, eto, vratile su se i kod nas", dodaje Vukičević.
U Mitrovici ima dimnjaka gde su gnezda roda stara više decenija. Blage, druželjubive ptice ne plaše se ljudi i slobodno šetaju na obližnjoj plaži na Savi u potrazi za ribom. Na novom staništu mogu se videti i u jutarnjim i u večernjim satima.
"Jako mi je drago da su izabrale naš sportski centar. Te ptice, inače, označavaju početak nečeg novog. Nadam se da će nam rad bazena i sportskog centra biti jako uspešan, s obzirom na to da su nam one dale neki signal", rekao je Vasij Ševo, direktor Sportskog centra "Pinki".
Rode su najavile i bolji natalitet u Sremskoj Mitrovici. Od početka godine u ovdašnjem porodilištu rođeno je 809 beba. Pomaže i grad podsticajem od 30.000 dinara za prvo dete i merama za vantelesnu oplodnju – posle četvrtog pokušaja 100.000 dinara na koje pravo imaju svake godine Mitrovčanke mlađe od 45 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.