Stevanovići već 20 godina uzgajaju dekorativne četinare i ukrasno bilje

Izvor: RTS, 15.Apr.2018, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stevanovići već 20 godina uzgajaju dekorativne četinare i ukrasno bilje

U Tvrdićima kod Užica Stevanovići već dve decenije proizvode rasad. Proizvode osamdesetak vrsta dekorativnih četinara, listopadnog drveća, ukrasnog bilja. Prodaju ih u rasadnicima, na pijacama, kod kuće i, kažu, lepo zarade.
Počeli su skromno, kažu, na nekoliko ari, krčeći stari voćnjak i parče po parče zemlje pretvarajući u rasadnik od dva hektara.

"Korak po korak, najviše rada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ulaganja. Reznice sada skidamo, imamo naša matična stabla, uglavnom ranije nismo ni nabavljali dok nismo stekli neki početni kapital. E kasnije, sada svake godine nešto novo nabavljamo", navodi Jovo Stevanović, vlasnik rasadnika.
Milenko Stevanović kaže da ulažu puno truda i rada.
"Treba i noću i danju da bude sve na vreme urađeno, zaliveno, rasađeno", objašnjava Milenko Stevanović.
Spojili su višedecenijsko iskustvo i uz stručnost jednog tehničara za pejzažnu arhitekturu i dvojicu šumarskih tehničara godišnje zasade oko 5.000 i ožile 35.000 sadnica četinara, dekorativnog šiblja, žbunja, listopadnog drveća, povrtarskih kultura.
"Jedna godina ožiljavanje, pa ide u kontejner, sledeće jeseni ide u zemlju. Za tri godine stiže na prodaju", ističe Jovo Stevanović.
Marko Stevanović navodi da je osnovna vrsta koja se nalazi u rasadniku tuja smaragd i tuja kolumna i da su najtraženije.
Nikola Stevanović je završio šumarsku školu, ali se bavi opštom poljoprivredom i uzgaja i jagode i maline.
Mogli bi da prodaju i više nego što proizvode, ali Stevanovići kažu da su zadovoljni postignutim, posebno što su na okupu i svoji na svome.
"Rastao sam sa ovim biljkama. Nikad nisam bežao od toga, a i isplativo je za mlade ljude kao što sam ja danas kada je problem naći posao", napominje Marko Stevanović.
"Hvala Bogu da smo svi tu, najlakše je otići i pobeći, a i kod nas je ovde lepo", dodaje Jovo Stevanović.
I kao što u rasadniku proizvodnja ne sme da se prekida, Stevanovići se nadaju da će i tradiciju tri prethodne generacije nastaviti oni koji tek dolaze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.