Izvor: RTS, 28.Jan.2022, 17:31

Stefanović obišao kadete na Kopaoniku: Za obuku se koristi sve što nauka i tehnika mogu da ponude

Sve ono što moderna nauka i tehnika mogu da ponude koristi se da bi naši kadeti mogli da imaju najbolju moguću obuku, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je obišao kadete na obuci u zimskim uslovima na Kopaoniku.
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je sa načelnikom Vojne akademije pukovnikom dr Srđanom Blagojevićem kadete 145. klase koji se nalaze na obuci u zimskim uslovima u 51. skijaškom centru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Kopaoniku, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je istakao tom prilikom da u ekstremnim planinskim uslovima, niskim temperaturama i vejavici ljudi tek mogu da vide koliko truda, napora i požrtvovanosti ulažu budući oficiri naše Vojske.
"Razgovarao sam danas sa ovim mladim ljudima i njihovim profesorima i ne postoji niko ko je rekao da mu je hladno, ne postoji niko ko je odustao ili ko je rekao da ne može da nešto uradi", rekao je ministar odbrane.
Zadovoljan je što kadeti koriste novu opremu i što se u njihovu obuku uvode, pored alpskog, nordijsko i turno skijanje.
"To će, faktički, od ove godine postati standard za obuku budućih oficira naše vojske, kao i novo ‘Er soft‘ naoružanje. Sve ono što moderna nauka i tehnika mogu da ponude koristi se da bi naši kadeti mogli da imaju najbolju moguću obuku i da bi shvatili u realnim uslovima koliko je i zahtevno i složeno, ali naravno, i veoma časno obavljati ovu dužnost", naglasio je Stefanović.
Zahvalio je profesorima i dekanu Vojne akademije zato što ulažu mnogo u rad sa mladim kadetima kako bi im preneli potrebno znanje.

"Prema njima se ponašaju kao prema oficirima, ali i ujedno kao i prema svojoj deci. Drago mi je da sam danas imao priliku da vidim ovu složenu obuku u zimskim uslovima i čestitam im svima. Želim ovom prilikom da pozovem i druge mlade ljude da nam se priključe, da upišu Vojnu akademiju i da stanu u stroj najčasnije profesije u Srbiji", rekao je ministar Stefanović.
Osim obuke u alpskom skijanju, kadeti Vojne akademije na Kopaoniku uče i kako da primene tehnike nordijskog i turno skijanja u različitim taktičkim situacijama. Budući oficiri i njihovi nastavnici predstavili su ministru odbrane i segmente praktične nastave iz predmeta Vojna topografija i Naoružanje sa nastavom gađanja.
Pažnju je privukao prikaz načina izrade i upotrebe objekata za dejstvo i zaštitu kao i segment vatrene obuke uz upotrebu skijaške opreme.
Kadeti i njihovi nastavnici predstavili su ministru način izrade igloa i bivaka, a demonstrirali su i upotrebu nedavno nabavljenog "Er soft" naoružanja u kombinaciji sa najsavremenijom opremom za turno skijanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.