Izvor: RTS, 18.Okt.2021, 20:12

Statistika o trgovini ljudima u Srbiji poražavajuća – deca najčešće žrtve

U Srbiji i i zemljama Zapadnog Balkana, deca i mladi najčešće su žrtve trgovine ljudima. Procenjuje se da godišnje u kandžama tog savremenog ropstva u svetu nestane milion i 200 hiljada ljudi. U našoj zemlji prošle godine identifikovano je 59 žrtava, a od početka ove godine 34 i svaka druga je maloletna.
Među žrtvama najviše je devojčica. One trpe seksualnu i radnu eksploataciju, prinuđene su na brak ili izvršenje krivičnih dela. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Brojke pokazuju situaciju da smo u stanju kao sistem i država da prepoznamo, a da je zapravo broj žrtava trgovine ljudima daleko veći. Statistika ove godine pokazuje ono što mi godinama u Udruženju apelujemo: da su devojčice u najvećem riziku", kaže Andrijana Radoičić Nedeljković iz Udruženja "Atina". 
Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević ističe da je poražavajući podatak da je u prethodnih pet godina svaka druga žrtva maloletna.
"Na svaka dva dana u Srbiji neko prijavi Centru da sumnja da se negde radi o trgovini ljudima, što je zaista poražavajući podatak. Takođe, jedan je od poražavajućih podataka da je u poslednjih pet godina svaka druga žrtva maloletna", ističe Ljubojevićeva. 
Jedna od najčešćih predrasuda jeste da se maloletnički brakovi dešavaju samo među Romima. Ugrožena su, međutim, deca u svim izolovanim, siromašnim, u sredinama u kojima postoje jaki tradicionalni patrijarhalni obrasci.
To su najrizičnija mesta, ne samo za dečje brakove, već i za različite oblike eksploatacije.
"Suština je da znamo, statistički, da je veći broj žrtava eksploatisano od strane osoba koje su ranije bile poznate. Ne radi se samo o nepoznatim kriminalnim grupama, već i o poznanicima, prijateljima, pa i članovima porodice", navodi Andrijana Radoičić Nedeljković.
"Edukacija neophodna" Zorica Pavlović, direktorka Centra za socijalni rad kaže da se žrtve koriste i kao besplatna radna snaga.
"Edukacija nam je neophodna, jer i stručni radnici i javnost treba da prepoznaju da žrtva može da bude bilo ko", ukazuje Pavlovićeva. 
U tome presudnu ulogu ima obuka policijskih službenika, s obzirom na to da su oni često prvi koji dolaze u kontakt sa potencijalnim žrtvama.
"Organizovana je obuka stručnih radnika. To je obuka koja je namenjena profesionalcima u svom poslu, stručnim radnicima, kako bi se podigli njihovi kapaciteti i veštiine u radu sa žrtavama i u prepoznavanju svih oblika trgovine ljudima", kaže Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.
U Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima kažu da im u toku godine stigne od 150 do 200 prijava slučajeva potencijalnih žrtava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.