Izvor: RTS, 06.Dec.2021, 19:36

Šta uprava Beograda radi kako bi smanjila zagađenje vazduha

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, komentarišući proteste za čistiji vazduh, rekao da je zagađenja bilo i ranije, ali da se sada o tome više govori jer je bolje stanje na poljima koja su pre bila u fokusu, poput nezaposlenosti i plata. Objašnjava šta grad radi kako bismo udisali čistiji vazduh.
I proteklog vikenda u Srbiji se protestovalo, između ostalog, zbog zagađenja vazduha. Zamenik gradonačelnika Beograda kaže da razume građane, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i ističe da je ekologija sada u fokusu jer su se rešila neka druga pitanja.

"Danas imamo u gradu 750.000 zaposlenih, a 2014. je bilo 559.000. Prosečna plata je danas 700 evra, a 2014. je bila 456 evra", rekao je Vesić i istakao da je ekologija u srednjerazvijenim društvima važno pitanje.
Kaže da treba da rešavamo ekološke probleme, ali da oni postoje decenijama, samo se o njima ranije nije pričalo.
Kada je reč o zagađenju vazduha, najveći problem su, ističe, individualna ložišta.
"Spremni smo da se, kao grad, odreknemo participacije za priključenje na toplovod, a radi se na tome da se i Srbijagas odrekne svoje participacije. Motivišemo ljude da se bez ikakve naknade priključe na parno grejanje i da ugase individualna ložišta", navodi Vesić koji napominje da se polako gase kotlarnice širom grada.   
Drugi problem su automobili i autobusi, a zamenik gradonačelnika očekuje da će se izgradnjom metroa i proširenjem mreže BG voza i to rešiti, do 2030. godine.
Grad želi i da smanji porez na imovinu zgradama koje su energetski efikasne, naveo je zamenik gradonačelnika.
Grade se postrojenja za preradu otpadnih voda Vesić je rekao da problem nije samo vazduh, već i zagađenje vode. "Mi smo upravo u procesu izgradnje pet fabrika za preradu otpadnih voda, što nije rađeno decenijama", kaže Vesić.
Ovakva postrojenja se grade u Velikom selu, Ostružnici, Obrenovcu, Lazarevcu, Sopotu, Mladenovcu i Grockoj.
Objašanjava da trenutno imamo 100 direktnih ispusta kanalizacije u Savu i Dunav, odnosno 60.000 olimpijskih bazena fekalija. "Kada izgradimo te fabrike, rešićemo problem zagađivanja reka", poručio je Vesić.
Komentarišući požar u Zemunu u kojem je jedna osoba stradala i požar u kineskom tržnom centru u Obrenovcu, nakon kojeg se dve osobe vode kao nestale, Vesić je rekao da sa početkom zimske sezone ima mnogo više ovakvih slučajeva i to zbog individualnih ložišta.
Zbog toga je u Beogradu zabranjen otvoreni plamen u zgradama, a od januara će biti zabranjeno korišćenje plinskih boca u stambenim zgradama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.