Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 05:58

Šta su predtekstovanje i afinitet – kako se zaštititi od internet prevara

Realne prevare su se iz stvarnog života odavno preselile u sajber prostor, kaže za RTS potpredsednik Instituta za bezbednosni menadžment Saša Živanović. Pored klasičnih internet prevara, predtekstovanja i afiniteta, upozorava i da postoje visoko sofisticirane internet prevare. Savetuje da je u zaštiti od prevara najvažniji "zdrav razum", digitalna pismenost, ali i da građani pomoć zatraže od nacionalne institucije CERT.
Saša Živanović je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beogradskoj hronici rekao da smo već više od 20 godina svedoci da su se prevare iz stvarnog života preselile u virtuelni prostor, posebno razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija.

Navodi da klasične internet prevare karakteriša upotreba psiholoških metoda bez korišćenja zlonamernih programa kojim bi uticali na računare i računarske sisteme.
"Napravi se neki primamljiv oglas i uvek izvršioci krivičnih dela igraju na lakovernost žrtvi i pohlepu. Apsolutno smo lakoverni, ako mi ne ispitamo tržište i vidimo da je ovo nešto primamljivo", objašnjava Živanović.
Dodaje da je oglas u kome se za luks opremljen stan na luks lokaciji traži 400 evra primamljiv, ali da treba znati da je za današnje uslove to malo para i da će se teško naći takav stan. 
U tim slučajevima se internet koristi samo kao sredstvo za izvršenje krivičnog dela, da bi se od više lica uzeo depozit za isti stan. 
Šta je prevara predtekstovanja i afiniteta Ukazuje da kod klasičnih internet prevara postoje prevare predtekstovanja i afiniteta, kao i sa lutrijom.
"Ja vas zovem telefonom i predstavim se kao radnik banke i kažem vam da je s vašeg računa skinuta duplo transakcija po jednom osnovu. Da bih vam pomogao, treba da mi potvrdite vaš identitet. Tražim podatke o vašem računu, platnoj kartici. Vi mi date vaš pin, datum validnosti kartice CIV", objašnjava Živanović kako izgleda prevara predtekstovanje. 
Prevare afiniteta su, kaže usmerene na neke etničke, verske, kao i neke starosne grupe.
"Svi žele da duže žive i onda se pojavljuju navodno preparati koji produžavaju život, podmlađuju ljude, a u stvari to su neki lažni preparati. Oglasi na kojima piše, akcija traje dok traju zalihe. Postoji veliki broj scenarija za prevare afiniteta", ističe Živanović.
Kako se zaštititi Nekada je bila osnovna pismenost da se nauči pisanje i čitanje. Međutim, danas se, ističe, mora biti digitalno pismen.
Ukazuje da je velika odgovornost na medijima da što više pišu o tome, ali i da imamo i instituciju CERT koja na svom sajtu informiše o svim modelima prevara na internetu.
Međutim, upozorava i da građani vrlo retko posećuju taj sajt.
"Savetovao bih građanima da uvek kad je nešto primamljivo, kad se traži neka hitnost u postupanju, nešto što vam izgleda mnogo lepo i što je samo sad i nikad više, uvek dobro razmislite da li da se upuštate u takvu stvar. Kažu ljudi kako da se zaštitim? Sa dve reči - zdrav razum", savetuje Živanović. 
Dodaje da u sajber prostoru svakako treba da se koriste i druga pravila. Postoje visoko sofisticirane internet prevare poput prevara izvršnih direktora, kompromitacija poslovno-elektronske pošte i druge.
"Danas se to sve može nazvati finansijskim sajber kriminalom. Broj scenarija je zaista neograničen, od romantičnih ponuda za udaju do bogatstva", upozorio je Živanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.