Šta se sve može videti u Astronomskoj opservatoriji

Izvor: RTS, 26.Avg.2018, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se sve može videti u Astronomskoj opservatoriji

Astronomska opservatorija u Beogradu osnovana je 1887. godine i kao takva jedna je od najstarijih naučnih ustanova u Srbiji. Zbog svog velikog značaja, 2001. godine uvrštena je u spomenik kulture. U njenim paviljonima sačuvani su i brojni originalni instrumenati namenjeni za astronomska posmatranja.
Osim Upravne zgrade, koju je početkom 20. veka projektovao poznati češki arhitekta Jan Dubovi, na površini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od deset hektara nalaze se i 12 paviljona izgrađenih tridesetih godina prošlog veka.

"Astronomska opservatorija je jedinstveni spomenik na našim prostorima i on je spomenik pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara i spomenik prirode i pored toga što je spomenik arhitekture, 2015. godine Muzej nauke i tehnike je zbirku astronomskih instrumenata zaštitio kao kuturno dobro tehničke kulture", kaže Saša Mihajlov iz Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda.
Zavod za zaštitu spomenika uradio je više projekata za obnovu Astronomske opservatorije po kojoj je deo grada na kojoj je i izgrđena i dobio ime – Zvezdara.
"Zavod za zaštitu spomenika uradio je projekat školskog paviljona. Između ostalog smo uradili partnerno uređenje ovog prostora, kao i obeležavanje kju-ar kodovima. U planu je da se uradi da svaki paviljon ima svoju tablu s podacima o tome kada su oni nastali i čemu su služili", rekla je Olivera Vučković, v. d. direktora Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda.
"S obzirom na to da 80 godina nije ulagano u naše pviljone i instrumente, mi apelujemo na sve donatore, na sve nadležne organe, ko god može da nam pomogne, da uradimo kako projekte tako i da dobijemo novac za njihovu adaptaciju i sanaciju i otvorimo i formiramo muzej astronomije gde svi mogu da dođu i vide gde se razvijala astronomija, da populišemo našu nauku jer zaista imamo čime da se podičimo", kaže Zorica Cvetković, zamenica direktora Astronomske opservatorije Beograd.
Svake poslednje subote u mesecu u periodu od marta do oktobra Astronomska opservatorija otvorena je za organizivano razgledanje posetilaca.
"Ono što posetilac može da vidi, što smo mi uspeli da sredimo, to je naša glavna zgrada s prelepom bibliotekom, po ugledu na, na primer harvardsku, paviljon s Velikim reflektorom koji je bio četvrti u svetu takvog tipa. Inače, mi smo jedan paviljon uspeli da pretvorimo u izložbeni prostor jer formiramo i Muzej astronomije", dodaje Zorica Cvetković.
Astronomsku opservatoriju u Beogradu godišnje obiđe oko 4.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.