Izvor: RTS, 14.Sep.2021, 11:10

Šta na prikazu naoružanja, osim "lazara" i "miloša", čeka građane na beogradskom Ušću

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u sredu od osam do 18 časova biće organizovan i prikaz naoružanja i vojne opreme na beogradskom Ušću. Pored vojne tehnike građani će moći da se upoznaju sa studijskim programima Vojne akademije kao i da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka.
Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović kaže za RTS da će najveći statički prikaz naoružanja biti organizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u 12 tematskih postavki sa 130 borbenih sistema.

Kako navodi, te tematske postavke obuhvataju avijaciju, borbene helikoptere, njihovo naoružanje, PVO sisteme (pancir, PASARS i druge modernizovani sisteme), borbena oklopna vozila, artiljerijske sisteme, sisteme za opremanje vojnika.
"Biće prikazana oprema koja je već u standarnoj upotrebi u vojsci, koji se tek uvode kao i one koje još razvija namenska industrija", dodaje Miloradović.
Naglašava da će se na 15 štandova građanima, pored domaće odbrambene industrije, predstaviti i Vojni muzej, Vojna akademija, Vojnotehnički institut koji će prikazati razvoj hardverskih i softveskih sistema – tenkovske i protivdronske trenažere, a tu će biti i štand za prijavu za služenje vojnog roka.

Tehnika će biti izložena od osam od 18 časova, uz održavanje epidemijskih mera. Miloradović ističe da će građani imati priliku da razgovaraju sa korisnicima naoružanja i stručnjacima koji su ga razvijali.
Prema njegovim rečima, većina savremenog oružja koja je u potrebi u Vojsci Srbije je domaćeg porekla, u okviru kopnene vojske i do 80 odsto. U poslednje tri godine oko 120 borbenih sistema uvedno je u upotrebu, dodaje Miloradović.
Ukazuje da su potpisani i novi ugovori sa domaćom odbrambenom industrijom, a na putu da stignu u upotrebu u Vojsku Srbije su i 33 komada tehnike (lazar, oganj, raketni sistemi PASARS).

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.