Izvor: RTS, 02.Feb.2021, 07:05

Srpski ski-centri sve primamljiviji, velika ulaganja u zimski turizam

I pored epidemije i mera ograničenja, Kopaonik će od 22. do 25. februara biti domaćin evropskom takmičenju u skijanju za žene. Poslednje tako veliko skijaško takmičenje na ovim prostorima, održano je pre više od 30 godina, u bivšoj SFRJ. Dolazak najboljih skijašica iz 20 država daće novi zamajac razvoju zimskog turizma u našoj zemlji.
U domaćim skijalištima je u januaru bilo 12 odsto tursta više nego januara prošle godine. Stranih gostiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gotovo da nije bilo osim iz regiona, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Svi oni koji su odlazili da skijaju u inostranstvo sada su orijentisani na naše planine i mi ćemo to iskoristiti kao šansu da im pokažemo da ne moraju da idu u inostrane turističke skijaške centre, već da to imaju i kod nas na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru", navodi Dejan Ćika, direktor "Skijališta Srbije". 
U poslednjih pet godina u Kopaonik je resorno ministarstvo uložilo 122 miliona dinara, što je broj turista na toj planini povećalo za trećinu.
"Ulagano je u izgradnju novih staza, osvetljenje staza, proširenje sistema za veštačko osnežavanje, garažu, dupli ski lift u Marijinim vodama avantura park, veštačku stazu i druge projekte", navodi Žikica Nestorović, državni sekretar za turizam.
U Srbiji se ranijih godina organizovalo blizu hiljadu različitih manifestacija. Prošle i ove godine se mogu prebrojati na prste jedne ruke.
"Značaj sportskih takmičenja za jednu zemlju je nemerljiv, prvenstveno zbog razvoja infrastrukture, zatim promocije same destinacije profesionalnom delu publike, takođe proizvođačima sportske opreme, ljubiteljima sporta ali takođe utiče i na razvoj sporta, turizma i same destinacije", kaže Tijama Maljković, sekretar Udruženja za turizam PKS. 
Evrokup za žene u slalomu i veleslalomu okupiće oko sto skijašica iz 20 država, a sa njima dolaze i članovi delegacija.
"Samo takmičenje ne dozvoljava prisustvo gledalaca pod uslovima Svetskog kupa i Evropa kupa pa će pod tim uslovima biti održano i na Kopaoniku", navodi Goran Jevremović, predsednik Skijaškog saveza Srbije.
Publika će izostati, ali će zato tu biti kamere RTS-a i prenositi sva takmičenja. A od epidemiologa upozorenje da veliki rizik predstavlja svako okupljanje ljudi, više u kafićima na pauzama, nego na samim ski stazama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VELIKA POPULARNOST SRPSKIH PLANINA: Kopaonik domaćin takmičenja, velika ulaganja u zimski turizam

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2021

Uprkos epidemiji, žensko takmičenje u skijanju održaće se na Kopaoniku...I pored epidemije i mera ograničenja, Kopaonik će od 22. do 25. februara biti domaćin evropskom takmičenju u skijanju za žene...Poslednje tako veliko skijaško takmičenje na ovim prostorima, održano je pre više od 30...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.